Politiek3 feb '13 10:21Aangepast op 3 feb '13 11:48

Samsom: politiek heeft gefaald in doorvoeren hervormingen

Auteur: Fleur de Bruijn

Dat belangrijke politieke hervormingen tien jaar op zich hebben laten wachten, is het grote falen van de politiek. "Ook ik stond erbij en keek ernaar."

Dit zei PvdA-leider Diederik Samsom zondagmorgen bij Eva Jinek. "We wisten tien jaar geleden al dat de hypotheekrenteaftrek onhoudbaar was en nu het regent moeten we ingrijpen, omdat we niet kunnen wachten tot de zon weer schijnt."

Koffie met gebak
Samsom wil zichzelf niet vrijwaren van alle schuld. De PvdA-leider is tien jaar Kamerlid - "dat heb ik op Dreesiaanse wijze gevierd met een kopje koffie en appelgebak"- en ook hij heeft naar eigen zeggen schuld aan het vertraagde ingrijpen in belangrijke politieke dossiers zoals de woningmarkt en de zorgsector.

"De afgelopen tien jaar hebben we de kiezer vijf keer naar de stembus gestuurd en was de polarisatie te groot om noodzakelijke grote hervormingen door te voeren."

Bilderbergconferentie
Samsom sprak zaterdag op de Bilderbergconferentie werkgevers en werknemers toe. Hij riep hen op om samen de noodzakelijke hervormingen door te voeren."De coalitie is een toevallige meerderheid, we kunnen alleen iets voor elkaar krijgen als iedereen meedoet."

Sociaal overleg
In december gingen werkgevers, werknemers en het kabinet voor het eerst sinds jaren weer om de tafel
voor het zogenoemde sociale overleg. De vergelijking met het akkoord van Wassenaar werd gemaakt. Dit akkoord is tijdens de crisis in 1982 gesloten en wordt gezien als het fundament onder het poldermodel.

De eerste afspraak is dat het kabinet de komende twee jaar ruim 100 miljoen euro vrij zal maken voor bestrijding van werkloosheid onder ouderen en onder jongeren, en voor de bouwsector.

Toch temperden betrokkenen in december de hoge verwachtingen, het overleg was het startschot voor hervomingen met een breed draagvlak. 

Zonder overleg
Eind januari bleek de terughoudendheid terecht: FNV-voorzitter Ton Heerts zei dat de gesprekken zinloos zijn als het kabinet ingrepen blijft doen zonder overleg - als voorbeeld noemde hij de AOW en de woningmarkt.

Minister Asscher van Sociale Zaken moest zich voor de uitspraken van de FNV-voorzitter verantwoorden in de Tweede Kamer. Hij herkent zich niet in de uitspraken van Heerts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen