Politiek24 jan '13 15:33

Samsom voelt niets voor referendum

Auteur: Harmen Simon Teunis

De PvdA voelt niets voor een referendum over de EU. De Europese Parlementsverkiezingen komen er in 2014 aan en daar kan iedereen zich uitspreken over de EU, dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom op BNR.

PvdA-leider Samsom voelt niets voor een apart referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie. Hij zegt dat in reactie op PVV-leider Wilders, die de PvdA eerder vandaag opriep tot zo'n referendum.

Samsom sluit een referendum niet uit, maar kijkt vooral uit naar de verkiezingen over Europa. Daar kan iedereen zich uitspreken over Europa, lijkt zijn boodschap. "Dat lijkt me ook een veel interessantere vraag; namelijk wat voor Europa men wil. Wilders gaat de verkiezingscampagne in met ‘ik wil uit de EU’. Wij gaan de verkiezingen in met een toekomstvisie van Europa. Het type Europa wat wij willen. Als ze dat willen stemmen ze op ons, als ze een ander Europa willen stemmen ze op een ander", aldus Samsom.

Nieuwsuur
Aanleiding waren de uitspraken van Samsom, woensdag in Nieuwsuur. In het programma zei de PvdA-leider de uitslag van zo'n referendum met vertrouwen tegemoet te zien. Wilders kon zijn geluk niet op. Voor even dan.

Wilders: "Ik dacht geweldig, laat ik ook een keer een compliment geven aan mijn collega van de PvdA. Een jaar of tien geleden was de PvdA ook de partij die het initiatief nam om een eerder referendum over de Europese grondwet mogelijk te maken. Ik hoopte dat het niet alleen maar mooie woorden zouden zijn van de heer Samsom. Dus ik dacht; laat ik hem eens uitnodigen om dat samen te doen. Misschien ook nog met de SP erbij, dan hebben we ongeveer 70 zetels."

Met die 70 zetels zou Wilders nog geen meerderheid achter zich hebben. Maar dan is er nog D66. Wilders: "D66 piept nu een beetje dat ze niet willen maar is eigenlijk alleen maar opgericht vanwege het mogelijk maken van referenda. Dus ik zie daar wel mogelijkheden. Maar het belangrijkste is dat de heer Samsom over de brug komt en niet alleen mooie woorden spreekt, maar ook boter bij de vis doet. Volgens mij is hij ook vol vertrouwen dat, in tegenstelling tot wat ik denk, een meerderheid van de Nederlands vindt dat we binnen Europa moeten blijven.

Als dat de uitkomst zou zijn van een referendum, zou Wilders zich daar wel bij neerleggen. "Ik ben een democraat. Ik zal mijn standpunt niet wijzigen. Maar natuurlijk leg ik me daar wel bij neer. Als het een referendum is, moet je je neerleggen bij wat de meerderheid van de bevolking vindt."

Wilders op zijn wenken bediend
Samsom vindt niet dat hij zich heeft vergaloppeerd met zijn uitspraak bij Nieuwsuur. Ook al wist hij dat hij daarmee zo’n reactie van Wilders zou kunnen uitlokken. "Ik wist ook dat we al verkiezingen hebben in 2014, dat hij al op zijn wenken is bediend. Ik wist ook dat we al anderhalf jaar geleden een initiatiefwet hebben ingediend, om hem in zijn algemeenheid mogelijk te maken. Ik weet niet waar Wilders bang voor is of om  vraagt. Want hij wordt op zijn wenken bediend. [...] Juni 2014 is Geert Wilders en de rest van Nederland aan de beurt", aldus Samsom.

Gerelateerde artikelen