Brinkman: Spannend of Eerste Kamer achter Tweede Kamer staat
Gaat de Eerste Kamer mee in het akkoord dat de coalitie heeft gesloten met ChristenUnie, SGP en D66? Dat moet vandaag duidelijk worden tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.
Elco Brinkman, fractievoorzitter Eerste Kamer voor het CDA: "Het is best spannend voor het kabinet om vast te stellen of in de Eerste Kamer de nieuwe politieke vrienden ook achter hun collega's in de Tweede Kamer staan."
Hij legt uit: "Er zijn wat verschillende berichten of het akkoord alleen voor 2014 geldt met lastenverzwaringen of dat de ombuigingen die eerder in 2015 hun beslag krijgen ook in de deal zitten. Wat opvalt is dat in het plan van het kabinet nogal wat wensen zitten. De belastingen worden fors verhoogd terwijl allerlei uitgavenbeperkingen een beetje onzeker zijn. Er worden allerlei inverdieneffecten verondersteld. Tegelijkertijd zegt het kabinet dat we minder met vreemd vermogen moeten financieren."
En dat kan niet allebei, zegt Brinkman. "Zonder te veel in de techniek te duiken zie je ook wel dat veel wetgeving die juist die uitgavenbeperking mogelijk moet maken, heel ingewikkelde wetgevingsroutes zijn. En die moeten allemaal nog langs het parlement. En of dat geld op tijd binnenkomt is zeer de vraag."
Constructief zijn
Het CDA gaat niet alleen maar schieten op het akkoord; de partij wil hierin ook constructief zijn. De partij zal zeker een aantal uitgavenbeperkingen steunen, "omdat het allemaal ook gewoon nodig is", zegt Brinkman.
"De aanpassing van het te grote collectieve systeem gaat te langzaam. Daar waarschuwen allerlei instanties voor. Minister Dijsselbloem heeft gisteren in Madrid nog gezegd dat je alleen maar op coulance van Brussel kunt rekenen als je je best doet in de ombuigingen. Dus ik ben benieuwd of het kabinet over de grenzen de waarheid predikt en er in het binnenland hier en daar er een beetje losjes mee om gaat."
Voorstellen
Daarnaast wil het CDA ook met voorstellen komen om de wetgeving wat aan te passen, "zodat bestuurlijk bijvoorbeeld gemeenten of verzekeraars wat beter om kunnen gaan met de nieuwe ontwikkelingen in de zorg of de sociale zekerheid. Want daar is nu nog onduidelijkheid over de vraag of de sociale partners het daar voor het vertellen krijgen of gemeentebesturen. Het lijkt allemaal een beetje juridische praat. Maar de Eerste Kamer is er voor om zorgvuldig te zijn."
Het duurde lang tot er een akkoord werd bereikt in de Tweede Kamer. Maar Brinkman is vooral blij dat er consensus werd bereikt. "Ik zat niet op verkiezingen te wachten en ik denk de meeste mensen ook niet. Maar wat wel opvalt is dat de rekening wel heel erg in het hart van de samenleving wordt gelegd. Ik lees in de ochtendkrant dat die partijen voor na de komende regeerperiode belastingverlaging gaan beloven. Maar daar gaan ze helemaal niet over. Dan moeten er eerst verkiezingen zijn. Het is een beetje een doorzichtige truc om te maskeren dat de belastingen nu zeer fors verhoogd worden, terwijl de uitgaven eigenlijk verder beperkt moeten worden."