Politiek25 sep '13 07:06Aangepast op 25 sep '13 09:13

Kabinet op zoek naar meerderheid in senaat

Auteur: Pieter van den Akker

In de Tweede Kamer begint vandaag het belangrijkste politieke debat van het jaar. En dat debat is ook nog eens belangrijker dan in de meeste jaren.

Bij de Algemene Beschouwingen wordt de begroting voor volgend jaar besproken. Het kabinet zal nu echt naar de oppositie moeten luisteren, anders krijgt het geen meerderheid in de Eerste Kamer. Politiek verslaggever Hugo Reitsma weet als geen ander waar we op moeten letten.

Krantenkoppen
"Vandaag zijn alle partijen uit op de kop in de krant. 'CDA trekt kabinet het vel over de oren'. 'D66 eist hervorming'. GroenLinks eist verduurzaming'. In ruil voor steun aan de begroting voor volgend jaar. Maar het zijn niet de koppen, het zijn de kleine lettertjes die tellen in het aanstaande schaakspel tussen kabinet en oppositie. Op hoofdlijnen lijken de partijen ver uit elkaar te liggen, maar in de praktijk valt dat best een beetje mee."

Reitsma vervolgt: "Voorbeeld: 'Buma speelt het hard', kopte de Telegraaf op maandag. 'Niet nivelleren, maar hervormen'. De conclusie lijkt dan al snel getrokken: dat kan niet. Het eerste is onacceptabel voor de PvdA. Het tweede voor de bonden, dan blaas je het sociaal akkoord op. En dan laat het CDA ook nog eens het tekort oplopen. Gisteren luidde de kop daarom 'Kabinet zit helemaal vast'. Daar denkt het kabinet zelf anders over."

Stoere slogans
Minister Dijsselbloem gaf er op BNR blijk van niet alleen de kop en de stoere slogans te hebben gelezen, maar ook de rest van de tekst. "Over het sociaal akkoord zegt Buma dat hij dat graag wil behouden en in hoofdlijnen steunt. Daar is hij juist heel positief over. Eerder heeft hij gezegd dat het in de weg zou staan van het debat met de Kamer en dat geloof ik niet."

Het CDA wil het sociaal akkoord aanpassen, niet verbreken. "Dat is alweer wat anders", vindt Hugo Reitsma. "En die andere eis, stoppen met nivellering, is een grappige, want het pakket van 6 miljard maakt de inkomensverschillen niet kleiner. Blijft over dat CDA, noch D66 of ChristenUnie, met hun plannen aan de 6 miljard komen. Samsom: "Nee, dat klopt. Dat is ook merkwaardig, aangezien een groot aantal partijen zich altijd heeft gecommitteerd aan begrotingsdiscipline, maar ook aan EU-afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Volgens mij zeiden die partijen toen ook dat de plannen hen een verstandige middenweg leken."

3 miljard, geen 6 miljard
Het kabinet bezuinigt zelf eigenlijk geen 6 miljard, vertelt onze verslaggever. "Het CPB komt in de kleine lettertjes uit op 5,25 miljard. Daarin zit dan ook nog het naar voren halen van die 2 miljard uit stamrecht bv's. Dus die 6 miljard is eigenlijk eerder 3 miljard. En zo kom je zelfs op lijn met de ChristenUnie."

Vandaag is de Kamer aan het woord over de begroting voor volgend jaar. Daarbij zal de oppositie, zoals dat hoort, hard de deur dichtslaan naar het kabinet. Maar een aantal partijen zal tegelijk een raampje open zetten. Daar gaat het kabinet goed naar luisteren en wij met hen."

Héél spannend
Volgens Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debatinstituut, worden het héél spannende Algemene Beschouwingen. "'Omdat ze een beetje anders zijn dan andere jaren. Normaal heb je altijd een frontale botsting tussen regering en oppositie. Je weet dat de regering uiteindelijk wint, want die heeft de meeste stemmen. Dit jaar is het anders, omdat het kabinet wel in de Tweede Kamer een meerderheid heeft, maar niet in de Eerste Kamer."

Gerelateerde artikelen