Wilders dient motie van wantrouwen in
PVV-leider Geert Wilders heeft - zeer ongebruikelijk - meteen in het allereerste deel van de algemene beschouwingen al een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet. De motie werd via een hoofdelijke stemming verworpen met 31 stemmen voor en 113 stemmen tegen.
Wilders' verzoek om de hoofdelijke stemming volgde op een harde clash met andere Kamerleden als Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Sybrand Buma (CDA). Halbe Zijlstra (VVD) stelde dat het debat, na Wilders' bijdrage, qua niveau alleen nog maar vooruit kan gaan.
"Wij hebben geen vertrouwen meer in u, u maakt het alleen maar erger. Stop ermee, genoeg is genoeg!", zei Wilders. Een ongebruikelijk begin, beaamt politiek verslaggever Hugo Reitsma. "Wilders is van het directe statement. Maar de aanval van Pechtold op Wilders was eigenlijk nog veel harder."
Henk Krol
Tot afschuw van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra steunde niet alleen de PVV, maar ook SP en Partij voor de Dieren de motie. 50 Plus-voorman Henk Krol sluit zich nog niet aan bij de motie van wantrouwen, maar zijn partij wacht met spanning de inbreng van het kabinet af. "De motie spreekt van totaal geen draagvlak meer onder de bevolking voor het kabinetsbeleid. Dat vinden wij te sterk. 'Nauwelijks draagvlak' is al erg genoeg."
Demonstratie
De aanval van Pechtold op Wilders had betrekking op de PVV-demonstratie van afgelopen weekend in Den Haag. Op de vraag van Pechtold of Wilders daar afstand van wilde nemen ontstak Wilders in woede. "Wat een zielig, miezerig en hypocriet mannetje bent u toch." Toen ChristenUnie-leider Arie Slob Wilders vroeg zich 'respectvoller' te uiten, kreeg hij te horen dat hij 'net zo miezerig' is.
Nazigroet
Het incident ontstond nadat Pechtold Wilders om opheldering had gevraagd voor een demonstratie van zijn partij afgelopen zaterdag in Den Haag. Daar werden volgens Pechtold NSB-vlaggen getoond en de nazigroet gebracht. De D66-leider verzocht Wilders hier afstand van te nemen en vroeg ook opheldering over zijn plannen voor Europese samenwerking met het Vlaams Blok en het Front National, rechts-extremistische partijen in België en Frankrijk.