Politiek22 jan '13 12:55Aangepast op 22 jan '13 13:41

'Trainingsmissie Mali is buitengewoon zinvol'

Auteur: Anne-Greet Haars

Vandaag besluit de Europese Commissie over de inhoud van een trainingsmissie in Mali. De Europese missie voor Mali gaat de strijdkrachten in het West-Afrikaanse land trainen en adviseren.

PvdA-Europarlementariër Thijs Berman vindt dat de missie zeker wat voorstelt. "Er zijn bijna 200 trainers die begeleid worden door 250 soldaten om ze te beschermen. Ze gaan Malinese soldaten trainen, die dat hard nodig hebben. Mali zal toch echt op een dag voor z'n eigen veiligheid moeten zorgen, dus die 15 maanden durende trainingsmissie lijkt mij buitengewoon zinvol."

De Europese trainingsmissie in Mali zal in principe half februari van start gaan. "De exacte datum is nog niet helemaal bekend", aldus Berman.

Landen
Niet alle Europese landen doen mee aan de missie. Berman: "Dat is niet belangrijk. Het gaat erom dat je voldoende en goede trainers hebt. Er zijn landen die hebben aangegeven dat ze Frankrijk willen bijstaan en dat ook al doen. Er zijn ook landen die de missie willen bijstaan."

Zo snel mogelijk stoppen
Het land wordt geteisterd door rebellen die er een Islamitische Staat willen vestigen. En dat moet zo snel mogelijk worden gestopt, zegt Berman. "We willen de toeristen een halt toe roepen. Ik denk dat niemand zin heeft in een open route voor de drugshandel vanuit Latijns-Amerika, dwars door de Sahara, naar Europa. Daar moet een einde aankomen. Ook gezien de mensenrechtensituatie: de sharia die is ingesteld in Noord-Mali moet stoppen. Dat is in ons belang en in het belang van de mensen in Mali."

Nederland levert een bijdrage aan de missie door transportvliegtuigen te leveren. Berman zou het goed vinden als Nederland ook mensen zou leveren voor de trainingsmissie, maar daar gaat de Tweede Kamer over. "Het Malinese leger zou het goed kunnen gebruiken. Maar de uitzending van militairen blijft een nationale zaak en dat is prima."

Hulp
De EU verhoogt met 20 miljoen euro ook de ontwikkelingshulp aan Mali. "Het is meer dat er iets wordt losgelaten van al het geld dat in reserve is gezet. Dat is opgeschort sinds de staatgreep in Mali begin vorig jaar. Er ligt iets van 230 miljoen op de plank, omdat de EU niet willekeurig geld aan een dictatuur wil geven. En dat is heel terecht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen