Politiek6 jun '13 06:49

Teeven wil gewoon bezuinigen, punt

Auteur: Fleur de Bruijn

Staatssecretaris Teeven (Justitie) wil 26 gevangenissen sluiten en criminelen vaker met een enkelbandje naar huis sturen. Vandaag moet hij zijn plannen in de Tweede Kamer verdedigen. Hugo Reitsma blikt vooruit.

Staatssecretaris Teeven moet zich flexibel opstellen in het debat over zijn gevangenisplan, althans inhoudelijk. Maar dat lijkt niet per se een probleem voor Teeven: de inhoud is niet het belangrijkste onderdeel van dat plan. Het plan is volgens Teeven namelijk ‘340 miljoen’. Dat hele verhaal over de sluiting van gevangenissen, is eigenlijk meer een voorstel.

Alternatieven
Teeven: “Ik sta open voor alternatieven, maar die moeten wel tot 340 miljoen leiden.” Dit zei de staatssecretaris woensdag nadat hij alternatieven aangereikt had gekregen van gevangenisdirecteuren en het gevangenispersoneel. Groepsdetentie is een idee, of mensen overdag gewoon laten werken en alleen ’s avonds opsluiten, dat gaat dus over de sluiting van de gevangenissen of in de woorden van Teeven, de 131 miljoen. “We hebben discussie op dit moment over 131 miljoen van de 340 miljoen en die andere 209 miljoen, daar is eigenlijk geen discussie over. Dus daar gaan we over debatteren.”

Felle kritiek
Teeven zal weerwoord moeten geven op de felle kritiek die de afgelopen weken van alle kanten kwam. Van instellingen en burgemeesters die vrezen voor lokale werkgelegenheid. Maar ook van adviescolleges die veiligheid in het geding zien komen omdat criminelen na hun straf slechter voorbereid terugkomen in de maatschappij. Zijn eigen ambtenaren menen dat Teeven te optimistisch was met de invoeringsdatum. En dan wordt staatssecretaris Teeven ook nog geconfronteerd met VVD-Kamerlid Teeven die elektronische detentie omschreef als ‘je straf uitzitten met een biertje op de bank’.

Eerste Kamer
Verzet dus van betrokkenen en deskundigen, maar ook in het parlement. Het CDA en D66 zijn zeer kritisch en hun steun kan nodig zijn voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Maar ook coalitiegenoot PvdA benadrukt dat Teeven heel goed moet kijken naar de alternatieve plannen voor het gevangeniswezen, de 131 miljoen. “Voor de 131 miljoen liggen andere plannen en daar gaan we een mooi debat met elkaar over voeren.”

Waarschijnlijk heeft Teeven meer tijd nodig om alle alternatieve voorstellen te bestuderen en door te rekenen.

Gerelateerde artikelen