Vier maanden wachten: wel of niet bezuinigen?
Met het sociaal akkoord dat donderdagavond is gesloten, liggen er plannen op tafel die Nederland door de crisis gaan loodsen. Althans, dat denken de sociale partners en het kabinet.
Maar de maatregelen druisen op meerdere vlakken in tegen het regeerakkoord en in september kan er alsnog een nieuwe ronde bezuinigingen volgen.
Door het gesloten akkoord zijn de geplande kabinetsbezuinigingen van ruim 4 miljard euro voor volgend jaar zijn voorlopig van tafel. Het akkoord kost het kabinet structureel 600 miljoen euro per jaar.
Wel of niet bezuinigen?
"De 4,3 miljard is op dit moment van tafel, maar als in september - bij de definitieve vaststelling van de begroting - de situatie gelijk is aan nu, dan is het gewoon weer op tafel", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
Als in september uit de ramingen van het Centraal Planbureau blijkt dat de 3-procentsnorm in 2014 toch niet wordt gehaald, dan komt het bezuinigingspakket weer op tafel. "De VVD zegt dat de werkgevers en werknemers hiermee hebben ingestemd, maar als je het akkoord gaat lezen dan staat dat er niet zo stellig", vertelt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek.
Vertrouwen
Kabinet en sociale partners hopen dat het pakket tot zoveel vertrouwen leidt bij de Nederlanders, dat de economie weer gaat groeien. Samen met de volgens Rutte positieve economische indicatoren, moet dat ertoe leiden dat de raming over het begrotingstekort voor volgend jaar positiever wordt dan die nu is.
"Dit moet in samenhang leiden tot een verder herstel van vertrouwen. Dan kunnen we met elkaar het Centraal Planbureau verslaan en in augustus met cijfers komen, die zeggen dat we geen grote bezuiningen meer nodig hebben", zei Rutte donderdagavond.
----------------------------------------------------------------------
Meer hierover:
- Kabinet sluit akkoord met sociale partners
- Politieke reacties op het sociaal akkoord
- Belangrijkste punten uit het akkoord
----------------------------------------------------------------------
Frank den Butter, hoogleraar algemene economie aan de Vrije Universiteit, denkt niet dat het goed is voor het vertrouwen dat het bezuinigingspakket nog als een donkere wolk boven Nederland hangt. "De meeste economen vonden die extra bezuinigen eigenlijk sowieso uit den boze waren, omdat je de economie daarmee kapot bezuinigt."
'Politiek uitstel'
Den Butter ziet het dan ook als 'politiek uitstel' om een sociaal akkoord te krijgen. "Zo'n sociaal akkoord mag best wat kosten, maar het kost te belastingbetaler echt wel wat. De werkgevers en werknemers hebben nu samen afspraken gemaakt voor mensen die een arbeidscontract hebben, maar ze vergeten dat er ook nog andere mensen die belasting betalen en die moeten het opbrengen."
Daarmee doelt Den Butter onder meer op de zzp'ers en gepensioneerden. "Ze betalen nu al mee, maar dat is eigenlijk niet echt bekend. Maar in de WW is een tekort van 4 miljard, en dat wordt gewoon door de belastingbetaler betaalt."