Politiek13 mei '13 14:57

GroenLinks wil uitleg over belastingafspraken

Auteur: BNR Webredactie

GroenLinks wil uitleg van staatssecretaris Weekers van Financiën over de belastingafspraken met het Portugese energiebedrijf EDP. De Volskrant meldt vandaag dat Nederland onder druk van de Europese Commissie de belasting die EDP moet betalen, verzesvoudigt.

Bram van Ojik. ANP
Bram van Ojik. ANP

EDP heeft in Nederland een brievenbusfirma en zegt dat er eerder fiscaal aantrekkelijke afspraken met de overheid waren. Fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks reageert op BNR: “Er blijkt dat er honderden van dergelijke afspraken zijn. Er is er toevallig een bekend geworden, waaruit blijkt dat we in Nederland een factor zes te weinig belasting betalen. Dus ik zou wel eens willen weten hoeveel dit, en die honderden andere gevallen, de schatkist allemaal kosten en in het verleden gekost hebben. Dat zou ik wel van de staatssecretaris willen horen."

Nieuwsgierig
Van Ojik vervolgt: "Het belastingpercentage is vast: 25 procent. Maar over het bedrag waarover je belasting betaalt, wordt tussen de belastingdienst en de individuele bedrijven onderhandeld. Nu is via de Europese Commissie 1 geval bekend geworden en blijkt dat de belastingdienst zelf heeft besloten om de belasting met een factor zes te verhogen. Dus dat maakt mij nieuwsgierig naar die andere 650 belastingafspraken die er zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen