Politiek6 mei '13 15:29

Kamer houdt schriftelijk overleg over toeslagenfraude

Auteur: Harmen Simon Teunis

Op voorstel van de oppositie houdt de Tweede Kamer maandag een schriftelijk overleg over toeslagenfraude. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt hoopt duidelijkheid te krijgen over 280 opgespoorde gevallen van systeemfraude.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Omtzigt, vroeg het schriftelijk overleg maandag aan. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging akkoord met de aanvraag. Maandagmiddag kunnen de vragen nog worden ingeleverd. In de aanvraag wordt gevraagd om antwoorden te krijgen op de vragen, voor vrijdag. En dat moeten duidelijke antwoorden zijn, zegt Omtzigt.

"In het eerder aangevraagde feitenrelaas, vroegen we om een totaaloverzicht van die 280 fraudegevallen die er waren. En we hebben natuurlijk alleen een overzicht gehad van het geval met de Bulgaren. Maar er zijn 279 andere gevallen van dat soort systeemfraude. En we willen weten wat er aan gedaan is, wat voor gevallen het betreft en hoeveel geld er mee gemoeid is. Want dat kunnen zomaar tientallen miljoenen euro’s zijn."

Het CDA-Kamerlid wil de onderste steen boven hebben voor volgende week dinsdag, als het debat over de toeslagenfraude in het de Tweede Kamer gevoerd wordt.

Rapport Abvakabo
Vorig jaar kwam Abvakabo in samenwerking met medewerkers van de Belastingdienst al met een rapport waarin de fraude met toelagen binnen de dienst naar voren kwam. Rond Pasen kwam er een tweede rapport vanuit Abvakabo, waaruit bleek dat de fraude nog altijd op grote schaal plaatsvond. Een rapport dat overigens ook over andere zaken ging.

Omtzigt wil ook antwoord op de aanbevelingen die de Abvakabo doet in zijn rapport, want ook daarop wacht hij nog steeds. "Ik heb begin april het rapport van de Abvakabo al ter sprake gebracht in een Kamerdebat. En toen zei staatssecretaris dat er binnen een week antwoord zou komen op de aanbeveling van de Abvakabo. Ook die brief wil ik voor vrijdag hebben."

Het antwoord op de vragen kan wat Omtzigt betreft, zeker niet wachten tot het debat. "We willen gewoon een gedetailleerde lijst van die 279 gevallen. Het is niet zo handig dat hij die lijst gaat oplezen tijdens het Kamerdebat. Het lijkt me beter om schriftelijk aan te geven om wat voor fraudegevallen het gaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen