Politiek16 mei '13 12:26Aangepast op 16 mei '13 13:10

Zijlstra noemt het h-woord weer eens

Auteur: Margreeth Fernhout

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra denkt dat het mogelijk is het belastingstelsel zo te hervormen dat hypotheekrenteaftrek niet meer nodig is. Hij zei dat vandaag in de Tweede Kamer tijdens het Verantwoordingsdebat, de jaarlijkse terugblik op het voorgaande jaar.

Zijlstra had het niet over de korte termijn, maar over een eventuele brede herziening van het belastingstelsel in de toekomst. BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek: ''Zijlstra heeft het over een fantasiewereld. Een eiland dat als de VVD het helemaal opnieuw mocht inrichten, er zo uit zou zien. Maar daarvoor hebben ze meer dan 75 zetels nodig, en ze zitten nou eenmaal in een coalitie.''

Zijlstra pleitte tijdens het Verantwoordingsdebat voor een kleinere overheid. Die moet zich zo weinig mogelijk met burgers bemoeien en alleen randvoorwaarden scheppen. Dat betekent volgens Zijlstra onder meer: geen subsidie meer voor mantelzorg. Verbeek: ''De andere partijen hadden wel moeite met zijn fantasiewereld mee te gaan.''

Huur- en zorgtoeslag
Ook het systeem van huur- en zorgtoeslagen moet volgens hem op de helling. Deze week kwam VVD-staatssecretaris Frans Weekers in grote politieke problemen door een fraudeaffaire met toeslagen. Zijlstra wees erop dat door toedoen van Weekers de fraude met toeslagen is teruggedrongen.

De liberaal denkt echter dat ''de kern van het probleem in het stelsel zit'' en dat alleen 'knip- en plakwerk' niet voldoende is. Bij het verstrekken van toeslagen vindt de controle achteraf plaats, waardoor het systeem fraudegvoelig is.

Hervormingen zijn niet genoeg
Zijlstra zei verder dat het waarschijnlijk niet lukt de bezuinigingen voor volgend jaar in te vullen met alleen hervormingen in bijvoorbeeld de sociale zekerheid. De VVD heeft weliswaar een sterke voorkeur voor hervormingen, maar die hebben als nadeel dat ze een 'ingroeitijd' kennen, zei Zijlstra.

Het kabinet moet volgend jaar waarschijnlijk zo'n 4 miljard extra bezuinigen om het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Het besluit hierover valt in augustus.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen