Sociale partners krijgen meer tijd van kabinet
Het kabinet geeft werkgevers en vakbonden nog enkele weken de tijd om tot een akkoord te komen. Premier Mark Rutte heeft dat dinsdag in de Tweede Kamer gezegd.
Volgens Rutte is er voldoende vertrouwen dat het beraad van de sociale partners tot resultaat zal leiden. Hij noemde geen nieuwe einddatum, omdat hij ervan overtuigd is dat de sociale partners zo veel mogelijk tempo maken.
Maandag lieten bonden en werkgevers weten dat de streefdatum van het kabinet van 1 april niet wordt gehaald. De partners willen zich niet laten opjagen. Gisteren zei FNV-voorman Ton Heerts tegenover BNR: "Wij zullen de komende weken laten weten wanneer we daar wel klaar voor zijn." Een belangrijke reden voor uitstel is dat de problemen heel complex zijn.
"Er komt niks meer uit de koker van het kabinet, al een paar weken niet. Zelfs over zaken die op het eerste gezicht niet met het polderoverleg te maken hebben, wordt niks over besloten. Want ook die zaken kunnen ook onderdeel worden van het pakket aan maatregelen", vertelt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek.
Asscher
Eerder zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dat het niet halen van die datum "een nieuw feit'' zou betekenen. Het kabinet zou dan opnieuw een afweging maken.
Asscher suggereerde dat het kabinet een aantal omstreden bezuinigingsplannen naar de Kamer zou sturen. Die houdt het tot dusver op zak om het sociaal overleg niet te frustreren.
Op de plank
Maar Rutte maakte duidelijk dat deze plannen voorlopig even op de plank blijven liggen. Volgens hem heeft Asscher terecht geprobeerd de sociale partners aan de deadline te houden. Intussen is echter gebleken dat het "precaire'' overleg tussen bonden en werkgevers meer tijd vergt. Het kabinet is bereid die te geven. Op basis van informele contacten verwacht het kabinet over enkele weken wel een akkoord.
"Rutte zegt voldoende aanwijzingen te hebben dat werkgevers en werknemers er wel uit komen als ze wat meer tijd krijgen", aldus Verbeek. "Rutte accepteert de kritiek die is losgebarsten. Ook houdt hij er rekening mee dat de kritiek nog wel aan zal houden."
Zorgen
De Kamer vindt het verstandig dat de sociale partners uitstel krijgen, maar de oppositiepartijen D66, CDA en ChristenUnie maken zich wel zorgen over de lange duur van het sociaal overleg. Ze wezen er dinsdag op dat de werkloosheid fors stijgt. CDA-leider Sybrand Buma mopperde ook over de "rommelige communicatie'' van Asscher.
Ook het kabinet heeft baat bij haast. Het moet op 1 mei zijn ontwerpbegroting voor volgend jaar naar Brussel sturen. Het hoopt dat het met een akkoord met de sociale partners over zijn plannen makkelijker is daar bij de oppositie steun voor te krijgen. Die is nodig omdat de coalitie van VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid heeft.