Politiek10 jan '13 08:20Aangepast op 10 jan '13 08:49

Amerika vreest digitaal Pearl Harbor

Auteur: Pieter van den Akker

De Amerikanen zijn bang voor een nieuwe aflevering van Pearl Harbor, maar dan een digitale variant. De vertrekkende minister van Defensie, Leon Panetta, waarschuwt dat 2013 het jaar van de cyberterreur wordt.

Zo zeggen Amerikaanse functionarissen dat Iran achter een recente, zware computeraanval op grote banken steekt.

Databombardement
Correspondent Reinout van Wagtendonk: "Vorige week hadden allerlei grote Amerikaanse banken met hun internetdiensten. Klanten van onder andere Bank of America, Wells Fargo en Capital One konden niet bij hun gegevens. De banken werden aangevallen met een ontregelend databombardement op een manier die computerbeveiligingsexperts nog niet eerder in deze omvang hadden gezien. Hele datacentra leken te zijn overgenomen door vijandige hackers."

Volgens een vooraanstaande New York Times-journalist, die hier als eerste over berichtte, is Washington ervan overtuigd dat Iran achter deze en eerdere cyberaanvallen op financiële instellingen zit. Iran steekt als relatief nieuwe speler op dit internationale slagveld nu de usual suspects, Rusland en China, naar de kroon, zo is de overtuiging.

Geen bewijs
De VS levert geen hard technisch bewijs voor de beschuldigingen tegen Iran als cybersaboteur, weet Van Wagtendonk. "Maar nadat het vermeende atoomwapenprogramma van Iran in 2011 door een computervirus was getroffen, kondigde dat land zelf ook een cyberbrigade aan.

Gerelateerde artikelen