Politiek16 jan '13 11:46

Timmermans wil trainingsmissie Mali verspoedigen

Auteur: Mijke Hurkx

De Europese trainingsmissie van het Malinese leger moet versneld worden uitgevoerd. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet zal "bezien of en, zo ja, op welke wijze Nederland een bijdrage kan leveren'' aan de missie. De trainingsmissie moet er toe leiden dat het Malinese leger versterkt en geherstructureerd wordt.

Opmars radicale moslims
Volgens Timmermans is de versnelde inzet noodzakelijk gezien "de recente ontwikkelingen''. Ondanks Frans militair ingrijpen wisten radicale moslimgroepen hun opmars vanuit het noorden naar het zuiden door te zetten.

Het noorden van het Afrikaanse land is in handen van radicale groepen waaronder al-Qaeda in de Islamitische Maghreb. Het Westen vreest dat er in het noorden een vrijhaven voor terroristen kan ontstaan en wil dat voorkomen.

Franse troepen op weg naar noorden
Franse grondtroepen in Mali zijn woensdag vanuit de hoofdstad Bamako op weg gegaan naar het noorden van het West-Afrikaanse land. De Franse chefstaf Edouard Guillard gaat ervan uit dat de Franse troepen in een directe confrontatie met de rebellen verwikkeld raken. Hij verwacht dat de gevechten het karakter zullen hebben van een "guerrilla''.

Volgens militaire bronnen in Mali zijn Franse soldaten ingezet rond de stad Niono in het centrum van Mali om een verdere opmars van de rebellen tegen te houden. Niono ligt niet ver van de stad Diabaly, die de rebellen maandag veroverden.

Nog geen hulpverzoek
De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU praten donderdag over de missie in Mali. Er is nog geen verzoek om hulp binnengekomen.

Het kabinet wil Mali helpen met extra ontwikkelingshulp, zei Timmermans dinsdag in Nieuwsuur. Zijn collega Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bekijkt momenteel op welke wijze dat het beste kan gebeuren.

Gerelateerde artikelen