Politiek18 jan '13 13:56Aangepast op 18 jan '13 17:00

Dijsselbloem enige kandidaat eurogroep

Auteur: BNR Webredactie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de eurogroep. Tot 12.00 uur deze vrijdag konden zich gegadigden melden.

Jean-Claude Juncker. EPA
Jean-Claude Juncker. EPA

Er heeft zich één kandidaat aangemeld en dat is Dijsselbloem, meldde de woordvoerder van de huidige voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, vrijdagmiddag.

Volgens Juncker is Dijsselbloem "een goede kandidaat''. De eurogroep maandag besluit wie nieuwe voorzitter wordt.

Visie
Dijsselbloem zei bij zijn bezoek aan Juncker dat hij maandag zijn visie op de eurogroep zal presenteren. Frankrijk had daarom gevraagd. Frankrijk lijkt als enige land wat reserves te hebben tegen de kandidatuur van Dijsselbloem en hintte eerder op uitstel van de besluitvorming met enkele weken.

Kandidatuur bekrachtigd
Het kabinet heeft vrijdag de kandidatuur bekrachtigd van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voor het voorzitterschap van de eurogroep. Premier Mark Rutte zei dat na de ministerraad:

Eurogroep
De eurogroep is het overlegorgaan van de 17 landen die de euro hanteren. De naam van Dijsselbloem wordt al weken genoemd voor de opvolging van Juncker. Donderdag liet Dijsselbloem de Tweede Kamer weten zich officieel kandidaat te stellen. Een ruime meerderheid van de Kamer steunt hem daarin.

Ook onder anderen de invloedrijke Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble steunt de kandidatuur van de PvdA-bewindsman. Vrijdag liet Finland weten dat ook te doen.

Gerelateerde artikelen