Politiek30 sep '13 16:23Aangepast op 30 sep '13 18:57

Raad van State laat weinig heel van enkelbandplan

Auteur: BNR Webredactie

De Raad van State is zeer kritisch over het aangepaste enkelbandplan van staatssecretaris Fred Teeven, maar Teeven wijst juist op de voordelen ervan.

De voeten van Joost Eerdmans, die in 2005 de werking van de enkelband uittestte
De voeten van Joost Eerdmans, die in 2005 de werking van de enkelband uittestte

Het gaat om het plan om gedetineerden die zich goed gedragen, in de laatste fase van hun straf naar buiten te sturen met een enkelband ter voorbereiding op hun terugkeer in de samenleving.

In het advies van de Raad van State staat dat het plan van Teeven (Veiligheid en Justitie) slecht onderbouwd is, mogelijk gevaarlijk is en dat het het beoogde bezuinigingsbedrag van 16 miljoen waarschijnlijk niet haalt.

Goed gecontroleerd
Teeven bestrijdt dat. Hij denkt dat het plan alleen gevaarlijk zou zijn bij onvoldoende begeleiding. "Het is de bedoeling dat de reclassering deze mensen gaat begeleiden, dus ik neem wel degelijk nota van de opmerkingen die de Raad van State heeft gemaakt. Sterker nog, ik denk dat het zelfs een beter plan is dan de situatie die we op dit moment kennen."

De begeleiding moet ertoe leiden dat de gedetineerden banen zoeken en studies oppakken.

Teeven benadrukt ook dat de enkelband bedoeld is voor gedetineerden die gemotiveerd zijn om weer aan het werk te gaan. Dat scheelt uitkeringen. "Dit plan kost 3,2 miljoen meer. Dat is zeker zo. Maar dat betekent wel dat gedetineerden niet zo maar thuis niks zitten te doen."

Morgen stuurt de staatssecretaris het aangepaste plan naar de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen