Politiek26 sep '13 16:19Aangepast op 26 sep '13 16:41

Duwen en trekken in de Tweede Kamer

Auteur: Marjan van den Berg

De oppositie probeert premier Rutte tot concessies te dwingen over de begroting voor volgend jaar. Rutte zegt wel te willen praten, maar zegt niet wat voor concessies hij wil doen.

Vooral op het gebied van belastingen en arbeidsmarkt vragen met name het CDA en D66 het kabinet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen om concessies in ruil voor steun in de Eerste Kamer. Het kabinet wil 6 miljard euro extra bezuinigen, maar heeft daarvoor nog niet de benodigde meerderheid.

Evenwichtige inkomensverdeling
CDA-fractieleider Sybrand Van Haersma Buma vroeg de premier om de nivelleringsplannen ter discussie te stellen. Rutte zei bereid te zijn te praten over de inkomensverdeling, maar een andere invulling moet volgens hem nog wel tot een evenwichtige inkomensverdeling leiden. Politiek verslaggever Hugo Reitsma: "Buma leek enigszins tevreden met het antwoord, maar ik weet niet waarom dat zo was."

Volgens Reitsma is Rutte vooral erg vaag. "Hij wil praten, bijvoorbeeld over de belasting, maar je moet wel aan die zes miljard komen. Hij wil praten over de hervorming van de arbeidsmarkt, maar niet het sociaal akkoord opzeggen."

SP, PVV en de PvdD vinden het hele debat een "zinloze excercitie''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen