Dijsselbloem duikt achterkamertjes in met de oppositie
Premier Rutte noemt het 'zeer waardevol' dat minister Dijsselbloem van Financiën opnieuw om de tafel gaat zitten met de oppositie om te komen tot een aangepaste begroting voor volgend jaar.
Die gesprekken zijn nodig, omdat er na twee dagen debatteren in de Tweede Kamer nog altijd geen bezuinigingspakket ligt, dat ook kan rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.
De verdere gesprekken gaan nu gevoerd worden achter gesloten deuren. Maar dat vindt Rutte niet erg: "Kijk, de Algemene Beschouwingen zijn het belangrijkste debat van het jaar. Dan praat je op hoofdlijnen over de toekomst van Nederland. We hebben nu een situatie waarin het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer en sowieso streeft naar een breed draagvlak. Oppositiepartijen geven aan dat ze mee willen doen en hun bijdrage willen leveren. Daar moet je over praten."
Wensen
Dat kun je niet in de plenaire vergaderzaal van de Kamer doen, vindt de premier. "Daar kan je op hoofdlijnen vaststellen waar wensen en ideeën leven, maar dat moet nu verder op het niveau van de partijen. Jeroen Dijsselbloem kan die gesprekken heel goed vormgeven."
Rutte doelt op gesprekken met de verschillende fractievoorzitters. Maar is het niet gewoon de taak van een kabinet om met een deugdelijke begroting te komen? Rutte: "Die hébben wij geleverd. Maar we hebben in Nederland ook een situatie waarin we tegelijkertijd grote maatschappelijke vraagstukken moeten oplossen - op het terrein van de werkgelegenheid en stijgende werkloosheid - en geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft. Dat zal, zo is mijn voorspelling, de komende tien, twintig jaar heel regelmatig gebeuren."
Gesprekken
Daarmee blijft de vraag staan of het kabinet nu niet intern aan de slag moet, desnoods met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen, om tot een herziene begroting te komen. "Gezien de zeer verschillende wensen die bij oppositiepartijen leven, lijkt me dat niet vruchtbaar", antwoordt hij. "Het lijkt mij veel constructiever om op basis van de gesprekken die zijn gevoerd en de verkenningen die hebben plaatsgevonden, nu de gesprekken te gaan voeren."
Het kabinet is na twee dagen debatteren min of meer in een patstelling terechtgekomen, waaruit minister Dijsselbloem nu een uitweg moet zien te vinden. Maar hoe Dijsselbloem dat gaat aanpakken, weet hij zelf ook nog niet. "Ik ga morgen de fractievoorzitters bellen om te kijken of ze tijd en zin hebben om volgende week met mij te gaan overleggen. Wat mij betreft doen we dat gezamenlijk en niet allemaal apart. Dan ga ik horen wie er voor open zou staan."