Politiek29 jul '13 11:13

Eerste stap op loodzwaar pad naar vrede

Auteur: Thijs Baas

Morgenochtend beginnen in Washington de verkennende vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen. En dat is het eerste concrete resultaat dat John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, heeft binnengesleept. 

Een overgrote meerderheid van de bevolking in de regio zelf landen wíl ook een oplossing, benadrukt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Je moet je niet laten afleiden door de retoriek die je steeds maar in de politiek hoort, maar dat de gewone burger als puntje bij paaltje komt denkt: 'nou, laten we dit maar een kans geven'." Problematischer is de enorme hoeveelheid concessies die moet worden gedaan. "Maar áls het eenmaal lukt, dan haalt het ook de toestemming van de beide volkeren wel."

Vrijlating Palestijnen
Drie jaar lang spraken de kemphanen niet met elkaar, maar gisteren stemde het Israëlische parlement in met de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen. "In de eerste plaats een gebaar van goede wil, dat was geëist door de Palestijnen als conditie om aan vredesbesprekingen te beginnen."

Een zeer gevoelige kwestie voor de Israëli's, die benadrukken dat het gaat om Palestijnen met bloed aan hun handen. "Ze hebben deelgenomen aan aanslagen op een bus met kinderen, moordpartijen op vrouwen en kinderen, dus het zijn echt ernstig gestraften. Daar staat wel tegenover dat de Palestijnen afzien van hun voornemen om bij de volgende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York opnieuw de status van hun lidmaatschap aan de orde te stellen", verduidelijkt Hammelburg.

Uitruil van concessies
En daarmee lijkt sprake van een veelbelovende uitruil van concessies, zoals Hammelburg het noemt. "Goodwill-gebaren van beide kanten om te zeggen: 'oké dan maar'. Het 'gesprek over het gesprek' zal een dag of twee duren en onder leiding staan van Martin Indyk, oud-ambassadeur en door beide partijen zeer gewaardeerde veteraan in deze kwestie. De twee hoofdonderhandelaars - ook oude rotten in het vak - gaan kijken of er ruimte is om het echte gesprek te beginnen."

Als alles volgens plan verloopt komen de partijen er binnen een jaar uit, waarna in Israël volgens planning het volk wordt geraadpleegd via een referendum. Een extra opgeworpen belemmering? Integendeel, denkt Hammelburg. "Voor mijn gevoel betekent het impliciet dat Netanyahu echt iets in het vredesplan ziet. Het is een beetje een rare manier om te zeggen: ik geloof er wel in. De Palestijnse onderhandelaar liet weten geen bezwaar te hebben tegen een Israëlisch referendum, sterker nog: als het zover komt gaan zij het ook doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen