Dijsselbloem praat om zes uur met fracties
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de financieel specialisten van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en die van de regeringspartijen VVD en PvdA uitgenodigd om vrijdagavond om zes uur verder te onderhandelen over de begroting van volgend jaar. Hij zei dat vrijdag na de ministerraad.
Dat gesprek vrijdagavond kan wat Dijsselbloem betreft kort zijn; hij wil nieuwe afspraken voor de komende dagen en week inplannen. Mogelijk dat de algemene financiële beschouwingen, gepland voor komende dinsdag en woensdag, nogmaals worden uitgesteld.
Dijsselbloem zei verder dat minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in de ministerraad is aangesproken over het feit dat hij had gezegd dat het CDA met het afbreken van de gesprekken een middelvinger had opgestoken naar het kabinet. "We hebben het over de toon gehad. We moeten wel respectvol met elkaar omgaan. Er is geen enkele reden om onnodig van elkaar te vervreemden'', zei Dijsselbloem.
Timmermans heeft zelf ook aangegeven spijt te hebben van zijn uitspraak met 'de middelvinger'. "Ik had een andere beeldspraak moeten gebruiken om mijn teleurstelling over het afhaken van het CDA te verwoorden'', schrijft hij op zijn Facebookpagina.
Te veeleisend
Zelf uitte Dijsselbloem overigens ook kritiek op het CDA, dat volgens hem "te veeleisend'' is geweest in de gesprekken de afgelopen tijd. "Het CDA was helder. Zij hadden een alternatieve route. Die moest het worden, anders moesten wij maar met een ander gaan praten. Dat hebben ze consequent volgehouden. Maar wij kunnen de route van het CDA niet overnemen. Er zijn meerdere partijen in Nederland; je zult moeten geven en nemen en dus kun je zeggen dat ze te veeleisend zijn geweest.''
Buma gaf in een reactie aan "verbaasd en teleurgesteld" te zijn over de reacties van het kabinet op het besluit van zijn fractie om niet verder te onderhandelen. Hij neemt genoegen met de excusues van Timmermans. "Excuses Timmermans zijn gemaakt, daarmee wat mij betreft zand erover'', zei Buma. Volgens hem blijft staan dat het alternatief van het CDA, belastingverlaging voor meer banen, "de koers is waar Nederland sneller en beter mee uit de crisis komt''.
Rutte respecteert besluit
Premier Mark Rutte respecteert het besluit van het CDA om niet verder te onderhandelen. "Ik had ze er graag bijgehouden. Daar is ook een oprechte poging toe gedaan", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.
Rutte constateert dat het CDA in de toekomst nog wel bereid is het kabinet te steunen op andere punten. "Daar ben ik blij mee'', zei de premier. Hij concludeert dat het CDA "niet afhaakt'', maar dat het dit keer niet is gelukt om tot overeenstemming te komen.