Politiek25 okt '13 04:19Aangepast op 25 okt '13 06:01

Rutte: banken moeten schoon zijn

Auteur: ANP Nieuws

Europese banken moeten 'schoon' zijn als ze onder toezicht komen van de Europese Centrale Bank (ECB).

ANP
ANP

Dat zei minister-president Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag na overleg met zijn Europese collega's in Brussel.

De ECB zal vanaf november volgend jaar toezicht gaan houden op 124 Europese banken, waaronder zeven Nederlandse. Voordat dit gebeurt, wil de ECB weten wat hij in huis haalt. De ECB onderwerpt de banken dan ook aan een grondige analyse. Rutte onderstreepte het belang van een strenge doorlichting. ,,Dat is essentieel voor de geloofwaardigheid van de bankenunie.''

Als uit de testen zou blijken dat er problemen bij de banken zijn, dan zullen zij dit eerst zelf moeten oplossen. Bijvoorbeeld door op de financiële markt geld op te halen. Pas daarna mag er worden aangeklopt voor nationale steun. In het uiterste geval zou een beroep gedaan kunnen worden op Europese vangnetten, aldus Rutte. ,,Maar onder strikte voorwaarden.’’

Wetgeving
Alle EU-lidstaten zegden tijdens de top toe wetgeving over problemen bij banken op orde te hebben op het moment dat de toezichthouder actief wordt, aldus Rutte. In een aantal landen, waaronder Luxemburg, zijn er nog geen regels over wat er gebeurt als een bank in de problemen komt.

In Nederland is er de zogeheten interventiewet, die de regering de macht geeft desnoods een bank te nationaliseren. De wet werd voor het eerst toegepast om SNS Reaal overeind te houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen