Politiek26 apr '13 06:00Aangepast op 26 apr '13 16:51

Van Miltenburg ligt weer onder vuur

Auteur: Harmen Simon Teunis

Opnieuw ligt Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stevig onder vuur. Kamerleden verwijten haar dat zij vaak te partijdig optreedt, terwijl ze als Kamervoorzitter juist onafhankelijk zou moeten zijn.

Al eerder uitten parlementsleden kritiek op haar functioneren, en dat deden ze tot nu anoniem. Maar dat verandert vrijdag. En de kritiek komt van dichtbij, uit het presidium van de Tweede Kamer - dat is het dagelijks bestuur van de Kamer waar zij zelf voorzitter van is.

De positie van de Kamervoorzitter werd in een keer onderwerp van discussie, tijdens een discussie die had moeten gaan over de positie van staatssecretaris Weekers. Van Miltenburg werd partijtijdigheid verweten. "Je zit daar en het gebeurt. En ik was eigenlijk met stomheid geslagen”, reageert Van Miltenburg.

De discussie over het functioneren van Van Miltenburg werd aangezwengeld door CDA-fractievoorzitter Buma. "Waarom ik toch naar de microfoon loop, als u dat goed vindt, is omdat ik vind dat u erg sterk sturend in een bepaalde richting hier een debat probeert door te laten gaan. Ik vind eerlijk gezegd dat u als voorzitter teveel toch een ander debat van probeert te maken."

'Onheus bejegend'
Achter de schermen was er al vaker kritiek geuit op haar functioneren, sinds haar aantreden in september. Maar die kritiek werd tot dusver anoniem geuit, zo liet BNR kort voor kerst al horen. Donderdagavond was het dus CDA-fractieleider Buma die de Kamervoorzitter openlijk bekritiseert. Van Miltenburg reageerde aangeslagen: “Ik voel me eigenlijk een beetje onheus bejegend. Als ik u het gevoel heb gegeven dat ik heb gestuurd, dan biedt ik u daar mijn nederige excuses voor aan.” Daarop schorste zij de vergadering van donderdagavond voor een korte periode van vijf minuten.

"Ik was ontzettend geraakt in mijn integriteit. Dan ga je bij mij grenzen over. En ik heb wat heel veel vrouwen hebben als er wat gebeurt. Dan ga ik helaas huilen. Andere gaan gooien met dingen maar ik ging huilen."

Ook kritiek van Voordewind
De aantijging van Buma raakt Van Miltenburg. Maar hij is niet de enige met openlijke kritiek. Ook Joel Voordewind van de ChristenUnie zag met lede ogen aan wat er gebeurde: "Dat zij toch, tot drie keer toe, een ander scenario in de mond wilde leggen van de PvdA en daar een amen op wilde hebben, vind ik toch wel een politieke sturing die een voorzitter niet waardig is”, zegt Voordewind.

De uitspraak van Voordewind is opmerkelijk, want hij zit met Van Miltenburg in het presidium van de Tweede Kamer.  En hij geeft meer voorbeelden: "Soms als het echt spannend wordt in de Kamer, zoals vorige week bij het Dalmatov-debat. Daar wilde ik een voorbeeld aanhalen, maar werd ik bruut afgekapt door de voorzitter. Die rol moet je jezelf niet aanmeten. Laten in ieder geval iemand zijn punt maken, dan kan de voorzitter afwegen of dat binnen de orde is of niet."

De kritiek op Kamervoorzitter Van Miltenburg gaat dus niet alleen over haar optreden gisteravond. Sommige Kamerleden houden zelfs lijstjes bij van incidenten. Tot nu toe is die kritiek niet besproken in het presidium, zegt Voordewind, die daar zelf deel van uitmaakt. Maar dat kan wat hem betreft wel gaan veranderen, als het zo doorgaat. "Ik denk dat het tot nu toe bilateraal gebeurt. Dat ben ik ook nog van plan te doen. Ik ga eerst koffie met haar drinken, om te kijken wat ze er zelf van vindt. Mochten we er niet uitkomen, dan moet ik het breder aan de kaak stellen."

Het optreden van de Kamervoorzitter komt dus wellicht nog ter sprake in het presidium. Want haar wittebroodsweken zijn nu echt wel voorbij, zeggen Kamerleden.

Vandaag beter dan gisteren, morgen beter dan vandaag
Maar zover wil Van Miltenburg het niet laten komen: "Je probeert altijd te kijken en terug te kijken of er in de dingen die je doet aanleiding is geweest voor anderen om dat zo te interpreteren. Ik probeer mijn werk altijd vandaag beter te doen dan gisteren en morgen weer beter dan vandaag."

Gerelateerde artikelen