Politiek5 dec '13 11:12Aangepast op 5 dec '13 11:29

VVD botst met Dijsselbloem over bankenunie

Auteur: ANP Nieuws

Regeringspartij de VVD is het nog steeds erg oneens met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over een wezenlijk onderdeel van de Europese bankenunie.

De liberalen willen 'nationaal afgebakende fondsen' voor banken, terwijl het kabinet vasthoudt aan een Europees fonds met 'nationale compartimenten'. Zeker in de eerste periode moet een uitwisseling van die compartimenten mogelijk zijn, vindt Dijsselbloem.

VVD-Kamerlid Mark Harbers kreeg donderdag steun van het CDA en de SP bij het indienen van een motie in de Kamer. Dijsselbloem was het met delen van de uitgebreide motie eens, maar zei ook alvast dat hij de in zijn ogen onverstandige oproep gewoon niet zal uitvoeren, mocht de motie worden aangenomen donderdagmiddag. De PvdA en D66 zijn tegen de motie en op de hand van Dijsselbloem.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wees er op dat de plannen bedoeld zijn om de "wurggreep'' tussen banken en nationale overheden door te knippen, maar dat de VVD die situatie eigenlijk weer terug wil. Het risico dat staten en daarmee uiteindelijk belastingbetalers weer moeten opdraaien voor problemen bij banken, wordt daarmee weer groter, aldus Koolmees. "VVD en CDA spannen hiermee het paard achter de wagen.''

Gerelateerde artikelen