Politiek11 dec '13 15:15

SP pleit voor landelijk register bijbeunende hoogleraren

Auteur: Thijs Baas

Er moet een landelijk register komen voor nevenfuncties van hoogleraren. SP-Kamerlid Jasper van Dijk diende vanmiddag een motie in die minister Jet Bussemaker van Onderwijs moet dwingen tot de invoering van zo'n register.

Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer bleek vorige maand dat 60 procent van de hoogleraren economie nauwe banden heeft met een instelling in de financiële sector, wat vragen kan oproepen over de onafhankelijkheid van hoogleraren. Op 12 november stelde Van Dijk schriftelijke vragen aan minister Bussemaker. De beantwoording daarvan tref je linksbovenaan deze pagina.

Bussemaker voelt weinig voor het SP-voorstel en raadt de motie dan ook af. Zij vindt dat de verantwoordelijkheid voor transparantie over nevenfuncties nog altijd ligt bij universiteiten en de hoogleraren zelf. "Het is aan de instellingen om de hoogleraren erop te wijzen als er sprake is van belangenverstrengeling. Een register kost alleen maar heel veel geld en dat lijkt me het paard achter de wagen spannen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen