Politiek22 nov '13 14:06

Congres VS bereidt nieuwe sancties Iran voor

Auteur: Eva Oude Elferink

Terwijl de onderhandelingen met Iran nog lopen, bereiden veertien senatoren uit de Verenigde Staten alweer nieuwe sancties voor. Ze willen voorkomen dat Iran nucleaire wapens ontwikkelt.

President Rohani van Iran. EPA
President Rohani van Iran. EPA

Een delegatie uit Iran is momenteel in Genève om met Frankrijk, Duitsland, Rusland, China, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten te onderhandelen over hun nucelaire programma. Onder andere wordt gesproken over het versoepelen van sancties.

Volgens de senatoren, zowel Democraten als Republikeinen, moet de druk nu juist worden opgevoerd. Hoewel het om kleine groep gaat, winnen hun argumenten snel terrein, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

President Obama en Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hebben persoonlijk met de senatoren gebeld om hen te vragen hun plannen te heroverwegen. Vorige week nog waarschuwde Kerry het Congres dat het verscherpen van sancties tegen Iran funest kan zijn voor de gesprekken die nu worden gevoerd.

Het Congres is op dit moment met reces, het is dan ook de vraag of het de senatoren gaat lukken om hun pakket maatregelen er op tijd doorheen te loodsen. De kans is groot dat er al een akkoord met Iran wordt bereikt voordat de nieuwe sancties ingevoerd zouden moeten worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen