Politiek15 nov '13 08:15

Pijnlijke geschiedenis Chili komt tot een hoogtepunt

Auteur: Pieter van den Akker

Twee vrouwelijke kandidaten staan lijnrecht tegenover elkaar in de verkiezingsstrijd in Chili. Komende zondag gaan de Chilenen naar de stembus. Maar ze hebben een gezamenlijk verleden en dat vormt een pijnlijke echo uit het tijdperk van de dictatuur onder Pinochet.

Bachelet (l) en Matthei (r)
Bachelet (l) en Matthei (r)

Het gaat komend weekend om de strijd tussen de rechtse kandidaat Evelyn Matthei en de linkse kandidaat Michelle Bachelet, weet Zuid-Amerika correspondent Arjan Meesterburrie.

Vader Bachelet doodgemarteld
Hij legt uit: "Hun pijnlijke geschiedenis komt vooral door hun vaders. Dat waren allebei generaals in het Chileense leger in de jaren zeventig. Toen Pinochet in 1973 een militaire coup pleegde werd de ene vader, Bachelet, doodgemarteld in een strafkamp. Terwijl de andere vader, Matthei, de allerhoogste legerofficier was van de luchtmacht. Die mannen waren ooit vrienden, woonden ook met elkaar op een militaire basis. De twee dames die nu strijden om het presidentschap waren toen ook vriendinnen. Maar ja, het was een pjnlijk einde van het leven van een van de twee."

De dames willen elkaar natuurlijk niet doodmartelen, zoals met vader Bachelet is gebeurd. "Ze zijn niet vijandelijk op persoonlijk vlak, maar ideologisch zeker wel. Eigenlijk is het een echo uit de jaren zeventig, waarin de rechtse kandidaat nog altijd voor de belangen van de elite opkomt. Terwijl de links kandidaat de belangen van het volk vertegenwoordigt, precies ook waarom Pinochet ooit Allende heeft afgezet en heeft laten vermoorden."

'Bachelet wint'
Valt op voorhand al te zeggen wie van de twee wint? Meesterburrie: "Dat durf ik wel te zeggen. Dat gaat Michelle Bachelet worden. Zij was al president van Chili van 2006 tot 2010. Ze was razendpopulair bij haar afscheid. Ze mocht alleen geen tweede termijn doen. Ook dat is een overblijfsel uit het tijdperk van Pinochet. In Chili willen ze niet meer dat mensen langer aan de macht zijn, dus je mag maar een termijn regeren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen