Politiek30 mei '13 17:05

Asscher: werkgelegenheidsgeld eerder uitgeven

Auteur: BNR Webredactie

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) is bereid banenplannen van werkgevers en werknemers al dit jaar mee te financieren, ook al heeft hij daar eigenlijk pas volgend jaar geld voor. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Asscher zei dat hij met de minister van Financiën ‘in potlood’ een afspraak heeft om dat geld naar voren te schuiven. Het gaat om maximaal 300 miljoen euro.

De minister stelde verder dat de (jeugd)werkloosheid op het moment zo nijpend is dat als werkgelegenheidsplannen in bijvoorbeeld de bouw of de metaalsector eerder rond zijn dan gepland, hij dan met de 'cofinanciering' niet wil wachten tot oud en nieuw.

Haast
De banenplannen moeten wel echt helpen en werkgevers en werknemers moeten er ook zelf in investeren. De regeringspartijen VVD en PvdA steunen Asscher daarin. "U zegt terecht: maak haast en spoed. Wat je kan, moet je doen en dat gaan we ook doen’’, zei hij tegen de Kamerleden.

De PvdA vindt dat de 300 miljoen euro die volgend jaar beschikbaar komt voor bestrijding van de werkloosheid, nu al zo snel mogelijk moet worden ingezet. De VVD vindt dat ook, mits het op een zuinige manier gebeurt en echte banen oplevert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen