Politiek22 nov '13 09:32Aangepast op 22 nov '13 10:16

Automobilisten tegen tolplannen Schultz

Auteur: ANP Nieuws

Een meerderheid van de automobilisten (69 procent) is tegen het heffen van tol op nieuwe wegen, bruggen, tunnels en viaducten.

Dat heeft de ANWB vrijdag gemeld. De belangenclub liet een representatieve peiling uitvoeren onder ruim 900 automobilisten. Die vinden dat ze al genoeg betalen en noemen de invoering van tol niet eerlijk.

Aanleiding voor de peiling is het plan van minister Melanie Schultz (Infrastructuur) om tol te heffen op twee nog aan te leggen snelwegdelen: de verlengde A15 tussen Arnhem en Zevenaar en de Blankenburgtunnel in het Rijnmondgebied. Schultz moet van die plannen afzien, vindt de ANWB. Eerder schrapte Schultz al een voornemen om tol te heffen op de nieuwe verbinding tussen de A13 en A16 bij Rotterdam.

De minister zegt niet van plan te zijn de overige tolplannen overboord te gooien. Dat doet ze pas "als de ANWB een alternatieve financiering voor de aanleg van die wegdelen bedenkt", aldus Schultz vrijdag in een reactie.

Een ritje door de Blankenburgtunnel moet 1,18 euro aan tol gaan kosten. Voor vrachtwagens wordt het tarief 7,11 euro, liet Schultz onlangs aan de Kamer weten. Op de verlengde A15 gaan personenauto's 1,62 betalen en vrachtwagens 7,54 euro.

De ANWB zei eerder al er genoeg van te hebben dat de automobilist als melkkoe wordt gebruikt. In 2013 krijgt de overheid ruim 21 miljard euro binnen aan inkomsten via het wegverkeer. Daar staat 8 miljard aan uitgaven aan het wegverkeer tegenover, zo heeft de automobilistenclub becijferd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen