Politiek10 jun '13 09:19

'Geen vandalen, maar gitaren op Taksimplein'

Auteur: Thijs Baas

De demonstranten op het Taksimplein in Istanbul zijn vandalen, hooligans en werklozen. Dat zegt althans de Turkse premier Erdogan. Gisteravond waren er weer tienduizenden mensen op het plein en ook in andere steden waren demonstraties.

Pelin Simsek kon niet langer thuis blijven in Nederland. Ze gaat de stakers helpen. "Mijn gevoel zegt dat ik daar naartoe moet. De pijn en de eenzaamheid trekken me daar naar toe. Alles is nu in Istanbul. We hebben gedaan wat we konden doen, maar nu moet ik wel daar zijn. Mijn volk heeft mijn stem nodig."

Simsek is verpleegkundige en wil vooral op die manier een bijdrage leveren. Ze verwacht overigens geen slagveld, sterker nog: volgens de laatste berichten is de stemming redelijk uitgelaten op het Taksimplein. "Mensen hebben hun gitaar meegenomen, eten, drinken, maar geen 'drank'. Wij zijn enorm tegen de drank, want Erdogans partij deelt gewoon drank uit om te zorgen dat mensen lam raken en niks meer kunnen doen."

Een burgeroorlog is wel het laatste wat Simsek wil. Het gaat haar om meer vrijheid voor de Turkse bevolking. "Wij willen dat iedereen op een gelijkmatige lijn behandeld wordt. Of je nou een hoofddoek om hebt, of in een korte rok wilt lopen: in alle instellingen moet je kunnen werken hoe je wilt. Het regime is heel streng. Wij willen geen agressiviteit en we willen niet geslagen worden. Mijn vrienden liggen in het ziekenhuis en hebben mijn hulp nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen