Politiek5 jun '13 05:59Aangepast op 5 jun '13 20:07

PvdA wil afwaardering lege kantoren

Auteur: ANP Nieuws

De PvdA wil dat beleggers leegstaande kantoren afwaarderen, waardoor die makkelijker een andere bestemming kunnen krijgen.

ANP
ANP

Ze moeten daartoe gedwongen kunnen worden door de regels voor de waardering van gebouwen strenger te maken. PvdA-Kamerlid Albert de Vries heeft dat woensdag gezegd.

Op dit moment staat bijna 15 procent van de kantoorgebouwen in Nederland leeg, bij elkaar ruim 7 miljoen vierkante meter. Op papier hebben die lege gebouwen vaak een hoge waarde, terwijl ze in de praktijk een stuk minder waard zijn. Maar door de hoge waarde op papier is het onbetaalbaar om het gebouw een nieuwe functie te geven.

"Door de overwaardering uit de markt te halen slaan we de weg naar herstel in'', zegt De Vries. De markt doet dat volgens hem niet uit zichzelf, dus moet minister Melanie Schultz (Infrastructuur) ingrijpen.

De PvdA wil verder dat gemeenten meer instrumenten krijgen om leegstaande gebouwen een nieuwe functie te geven. Ook moeten beleggers met elkaar in gesprek om van twee halfvolle kantoren één vol kantoor te maken. "Dat creëert weer nieuw perspectief, zowel voor de leegstaande gebouwen als voor de bouwsector'', stelt De Vries.

Gerelateerde artikelen