Politiek6 feb '13 13:35Aangepast op 6 feb '13 19:26

Opdracht zelfmoordaanslag Ankara kwam uit Nederland

Auteur: Mijke Hurkx

De zelfmoordaanslag die vrijdag de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara trof zou zijn uitgevoerd na een opdracht vanuit Nederland.

Image

Dat meldt de Turkse krant Bugün woensdag. Bij de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara zijn vrijdag zeker twee mensen omgekomen en zeker twee anderen raakten gewond.

De aanslag is opgeëist door de linkse beweging DHKP-C. De leider van DHKP-C is Mussa Assaoglu en verblijft volgens de Turkse krant in Nederland. "Hij loopt al meer dan tien jaar rond in Europa als spokes person voor de organisatie. In België heeft hij ook al problemen gehad met het gerecht en zelfs moeten voorkomen", zegt Dirk Vermeiren, correspondent in Turkije.

Indrukwekkend
En nu is hij dus opgedoken in Nederland, bevestigt Vermeiren. "Dat het rechtstreekse bevel uit Nederland is gekomen klinkt indrukwekkend, maar is niet helemaal duidelijk. In ieder geval loopt het aanspreekpunt van de DHKP-C rond in Nederland."

Probleem is dat Assaoglu een soort levende legende is voor extreem-links in Europa. Hij is zelfs al eens ontvangen geweest in het Europees Parlement, ondanks het feit dat hij op de lijst van terreurorganisaties staat. "Hij is een doorn in het oog van de Turkse autoriteiten. Zo gauw hij één voet op Turkse bodem zet, gaat hij achter de tralies."

Schimmige organisatie
Wat de DHKP-C nou precies wil is niet bekend. "Het is volgens Turkse commentatoren een beetje een schimmige organisatie. In dit geval was het een vergelding voor de Amerikaanse politiek in Irak, Syrië, Egypte en Libië. Ik vind het zelf een beetje een raar verhaal, maar het zou kunnen dat de DHKP-C eigenlijk een stroman is in handen van buitenlandse inlichtingendiensten." Vermeiren denkt zelf in eerste instantie aan Syrië, al blijft dat speculatie. "Dat is misschien een complot dat hier gesmeed wordt."

Of de veiligheid van de Nederlandse militairen die in Turkije gestationeerd zijn met het oog op de Patriots betwijfelt Vermeiren. "DHKP-C heeft gezegd dat de Nederlanders een doelwit zijn, maar de Nederlandse militairen zeggen dat ze zich helemaal niet bedreigd voelen. Ik denk dat de actieradius van de DHKP-C niet zo groot is dat ze dit soort operaties aankunnen."

Aanhoudingen
Zelfmoordterrorist Ecevit Sanli blies zichzelf op bij een zij-ingang van het ambassadegebouw. De staatszender TRT meldde zaterdag dat de Turkse autoriteiten zaterdag drie mensen hebben aangehouden in verband met de aanslag. De aanhoudingen zijn volgens de Turkse zender verricht in Istanbul en Ankara.

Beelden
De Turkse televisie liet beelden zien van een beschadigde muur van een wachthuis bij een zij-ingang van het ambassadegebouw. Boven het stadsdeel waar de diplomatieke post zich bevindt, was rook te zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen