Politiek25 okt '13 17:26

Merkies geen kandidaat-lijsttrekker PvdA meer

Auteur: BNR Webredactie

Judith Merkies is niet langer kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezing voor het Europees Parlement in mei volgend jaar. Het partijbestuur heeft haar laten weten dat ze niet mee mag doen aan de interne verkiezingen, meldde ze vrijdag.

Volgens haar wil de partij "schoon schip'' maken en "een geheel nieuwe delegatie'' naar het Europees Parlement sturen.

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft - nadat Merkies de publiciteit zocht - vrijdag meteen de definitieve kandidatenlijst voor het lijsttrekkerschap bekend gemaakt. Dat zijn Robert Baruch, Bernard Naron, Zita Schellekens en Paul Tang. De PvdA-leden kunnen tussen 18 en 26 november bepalen wie de lijsttrekker moet worden voor de Europese verkiezingen op 22 mei.

In een brief aan de leden schrijft Spekman dat het partijbestuur "helaas'' het besluit moest nemen om Merkies niet toe te laten tot de procedure. "De adviescommissie onder leiding van Job Cohen heeft op grond van functioneringsgesprekken, rapportages van bemiddeling en eigen gesprekken geconcludeerd dat Judith op het gebied van samenwerking niet voldoet aan de profielschets.''

Merkies kwam eerder in opspraak omdat ze van juli 2009 tot eind 2012 ruim 84.000 euro onkostenvergoeding te veel heeft ontvangen voor haar werk in het Europees Parlement. Ze betaalde het geld afgelopen juli terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen