'Slecht moment voor verkopen staatsbanken'
Eensgezind reageerden Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), Klaas Knot (De Nederlandsche Bank), Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Mark Rutte (premier) op het plan van Bernard Wientjes (VNO-NCW) om de staatsbanken (tafelzilver) te verkopen om de begrotingsproblematiek op te lossen.
Volgens Wientjes kan het kabinet in plaats van bezuinigen beter het "ongewenste tafelzilver" verkopen, zoals ABN Amro en SNS Reaal,verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil nu niet op stel en sprong staatsbedrijven verkopen. "Verkoop is natuurlijk geen oplossing voor de problemen die we nu met de begroting hebben. Ik ben ingehuurd om netjes op de centjes te passen, op onze schatkist te passen en dit past daar niet bij. Ik ga geen doldwaze dagen organiseren."
Niet halsoverkop
Asscher zegt op BNR: "We hebben de banken niet gekocht voor de lol, maar omdat ze anders omvielen. Op een gegeven moment moet je ze weer verkopen en kan je er andere nuttige investeringen mee doen. Maar het is wel zo dat we geld hebben moeten lenen om die banken te kopen. Op het moment dat je ze weer verkoopt, zul je dat geld weer moeten terugbetalen. Ten tweede: dit is een heel slecht moment om halsoverkop te proberen de banken te verkopen. Je moet er wel een goede prijs voor krijgen."
Volgens Knot biedt de verkoop van staatsbanken als ABN Amro geen oplossing voor de begrotingsproblemen van de overheid. Het levert alleen een bijdrage aan de verlaging van de staatsschuld. De verkoop zou slechts eenmalig verlichting brengen en er niet toe leiden dat Nederland voldoet aan de begrotingsregels van de EU.
Ook Rutte noemt het een onverstandig plan, omdat het maar eenmalig geld oplevert.
Tafelzilver
Asscher vindt het 'een goed idee om te kijken of we nog bezittingen hebben die eigenlijk niet passen bij de rol van de overheid en of je er niet veel nuttigere investeringen mee kan doen'. "Maar het gaat ons nu niet helpen in de crisis waarin we zitten. Die crisis wordt veroorzaakt door een slechte economie en een hoge werkloosheid: daar helpt het niet bij als je het tafelzilver verkoopt."
Hij trekt een vergelijking: "Als je bij jou thuis iedere maand geld tekort komt en je verkoopt het tafelzilver, dan heb je één keer een leuke maand. Maar de volgende maand is het probleem weer terug. Zo is het met Nederland op dit moment ook. We geven meer uit dan er binnenkomt. Daar moeten we ons op aanpassen: rustig, niet te snel en met verstandige maatregelen die de economie niet verder beschadigen."
Ook Knot staat niet per definitie negatief tegenover de oproep van Wientjes. "Het plan moet op zijn merites worden beoordeeld.'' De verkoop van de staatsbanken moet gebeuren op het moment dat 'de prijs maximaal is'. Volgens Knot is dat 'zeker niet nu'.
Niet meer bezuinigen
Het kabinet stelt dat het sowieso niet meer dan 6 miljard euro gaat bezuinigen. Is er geen economisch scenario denkbaar waardoor er toch meer dan 6 miljard wordt bezuinigd? "Nee", antwoordt Asscher. "We moeten duidelijkheid creëren. Juist bij de begroting moet je de bedragen niet telkens veranderen. Het is al lastig genoeg: 6 miljard vinden is geen sinecure. We hebben daar de grens getrokken. Dat betekent we niet nog meer gaan bezuinigen als de economie verder verslechtert. Sterker nog, dan is het juist goed om niet meer te bezuinigen dan we nu al doen."
Sociaal akkoord staat als een huis
Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk stelde dat het sociaal akkoord van tafel is als er 6 miljard euro wordt bezuinigd. Dat gaat gebeuren. Is de conclusie gerechtvaardigd dat het akkoord daarmee van tafel is? Nee, zegt Asscher. Hij antwoordt volmondig ja op de vraag of het sociaal akkoord nog als een huis staat."Dat is zeker het geval."
Hij voegt eraan toe: "Het sociaal akkoord bevat niet voor niets afspraken die voor heel Nederland goed zijn, die ons er de komende jaren doorheen helpen. Er zit ook in dat we in 2014 en 2015 600 miljoen extra uitgeven in werkgelegenheid in tijden van bezuiniging. Als we in zo'n moeilijke tijd ons geld nou ergens voor over moeten hebben, is het wel om mensen aan het werk te houden. Voor de korte termijn een crisispakket, voor de lange termijn hervormingen die de arbeidsmarkt voor de hele 21e eeuw rijp maken."