Politiek4 dec '13 13:51Aangepast op 4 dec '13 17:48

Rutte: Prins Bernhard gaf geen opdracht onderzoek

Auteur: Marjan van den Berg

Iemand die beveiligd wordt, kan zijn beveiligers geen opdracht geven voor onderzoek naar een mogelijke bedreiging. Dat zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer over de rol van prins Bernhard bij onderzoeken naar Edwin de Roy van Zuydewijn.

Prins Bernhard kon aan zijn beveiligers hoogstens melden dat er zich in zijn omgeving iemand voordeed die "van betekenis kan zijn voor zijn beveiliging", zoals Rutte het formuleerde. De prins gaf dus geen opdracht, maar kon hoogstens een suggestie doen voor onderzoek.

Er is door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) alleen 'naslag' gedaan naar De Roy van Zuydewijn, zegt Rutte. Dat duurde 2 dagen. Er was geen sprake van "taps, volgen of spioneren''. Er is ook geen onderzoek gedaan naar de moeder of zussen van De Roy van Zuydewijn.

Routine-onderzoek
Toekomstige huwelijkspartners van de Oranjes worden altijd onderzocht. De Roy van Zuydewijn zou "sowieso'' routinematig worden onderzocht als toekomstig echtgenoot van prinses Margarita, zei de premier. De minister van Justitie hoefde hiervan niet op de hoogte te worden gesteld omdat het om een routine-onderzoek ging.

Dat in eerdere stukken van het kabinet de naam van prins Bernhard onzichtbaar was gemaakt, was omdat hij nog in leven was en er "geen gekke dingen'' zijn gedaan, zegt de premier.

'Niks geks'
Hij ziet, ondanks aandringen van D66-fractieleider Alexander Pechtold, geen aanleiding om de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) te vragen onderzoek te doen naar de hele kwestie. "In het hele dossier zit niks geks.''

Volgens Edwin de Roy van Zuydewijn was het onderzoek naar hem geen routinekwestie. Dat zei hij in een reactie op de uitspraken van Rutte. Andere huwelijkskandidaten van de Oranjes zijn niet onderzocht, zei De Roy van Zuydewijn.

Jantje-van-leiden
Volgens hem past het premier Mark Rutte om alsnog zijn excuses aan te bieden. Rutte zei tijdens het debat dat hij daar geen reden toe ziet. Volgens De Roy van Zuydewijn heeft de premier zich er in het debat "met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt". Hij heeft zijn hoop gevestigd op de Tweede Kamer omdat ook regeringspartij PvdA kritisch was over de gang van zaken.

De Roy van Zuydewijn was naar de Tweede Kamer gekomen om het debat van vandaag bij te wonen. Bij aankomst schudde hij Rutte de hand.

Gedwarsboomd
De Roy van Zuydewijn heeft altijd gezegd dat hij altijd is gedwarsboomd door de overheid nadat hij een relatie had gekregen met Margarita. Hij was van 2001 tot 2006 met haar getrouwd.

Gerelateerde artikelen