Politiek11 jun '13 05:47Aangepast op 11 jun '13 08:01

Begrotingstsaar Olli Rehn bezoekt Den Haag

Auteur: ANP Nieuws

De Europese 'begrotingstsaar' Olli Rehn komt dinsdag naar Den Haag. De Finse eurocommissaris voor economische zaken spreekt met premier Mark Rutte, met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en met leden van de Tweede Kamer.

EPA
EPA

Rehn is de eurocommissaris die de EU-landen achter de broek zit om hun overheidsfinanciën op orde te brengen. De uitbreiding van zijn functie en bevoegdheden vorig jaar was een vurige wens van Nederland. Het idee was dat als alle EU-landen meer doen om hun begrotingstekorten en hun staatsschuld terug te dringen, crises als die rond Griekenland wellicht voorkomen kunnen worden.

Streng over Nederland
Maar Rehn is inmiddels ook streng over Nederland. Dit jaar strijkt hij nog met de hand over het hart en mag het begrotingstekort nog boven de Europese afspraak van 3 procent uitkomen, maar volgend jaar moet Nederland echt weer aan de afspraken voldoen. Rehn zei onlangs dat daarvoor 6 miljard euro extra bezuinigd moet worden.

Het kabinet moet van Rehn zelfs een kleine veiligheidsmarge nemen en zorgen dat het tekort volgend jaar daalt naar 2,8 procent. Die laatste oproep van de Fin leidde tot opgetrokken wenkbrauwen bij Dijsselbloem en Rutte, die allebei stelden dat Nederland zich heeft verbonden aan 3 procent, niet aan 2,8. Rutte zag zelfs een inhoudelijke tegenstrijdigheid in het advies van Rehn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen