Politiek3 apr '13 06:30

Kloof tussen Servië en Kosovo nog niet overbrugd

Auteur: Thijs Baas

De onderhandelingen over oplossing van het conflict tussen Kosovo en Servië zijn opnieuw mislukt, ondanks intensieve gesprekken in Brussel onder begeleiding van EU-bemiddelaars.

Volgens de Servische premier Ivica Dacic werden de landen het niet eens over de rechten van de Servische minderheid in Kosovo, waar voornamelijk etnische Albanezen wonen. Servië wil meer autonomie voor de Servische minderheid in het noorden van Kosovo in de vorm van een eigen politie en justitie.

Smalle, diepe kloof
EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton liet weten dat de kloof tussen de twee partijen 'heel smal, maar diep' is. Hoewel het voorlopig de laatste ontmoeting tussen de twee partijen was onder leiding van de EU, zullen Kosovo en Servië volgens Dacic met elkaar in gesprek blijven. De gesprekken tussen Dacic en zijn Kosovaarse collega Hasim Thaçi over samenwerking tussen de twee gebieden duren inmiddels enkele maanden.

Kosovo is een voormalige provincie van Servië. De Kosovaren verklaarden zich vijf jaar geleden eenzijdig onafhankelijk. Servië weigert die onafhankelijkheid te erkennen, maar moet water bij de wijn doen, wil het lid kunnen worden van de EU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen