Politiek23 jan '13 20:08

Buma: bevoegdheden terug naar lidstaten

Auteur: Anne-Greet Haars

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vindt dat Brussel bevoegdheden terug moet geven aan de Europese lidstaten. "Europa moet doen waar het sterk in is: financiën en economie", zegt Buma woensdag op BNR.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. ANP
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. ANP

Het grote R-woord kwam vandaag dan eindelijk uit de mond van Britse premier David Cameron: de Britten mogen vóór 2017 stemmen over of ze bij de Europese Unie willen blijven. Maar voor het zover is, willen de Britten opnieuw onderhandelen over Europese bevoegdheden.

Buma is het ermee eens dat Brussel weer bevoegdheden moet overdragen aan de afzonderlijke landen. "Europa moet de landen laten doen waar zij goed in zijn. Denk aan de pensioenen, zorg en sociale zekerheid in Nederland. Dat je als een zelfbewust Europa ook bevoegdheden weer teruggeeft aan lidstaten vind ik heel waardevol."

Onderhandelingen
Zowel de Franse als de Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil geen Europa à la carte en dus geen onderhandelingen. En ook Buma ziet die losse onderhandelingen voor Groot-Brittannië niet zitten. "Europa heeft meerdere snelheden, maar dat Cameron zegt 'wij mogen een totaal andere snelheid hebben en de andere 26 anderen moeten met het ons eens zijn' - dat deel ik niet, want we moeten het wel samen eens zijn."

Binnenlands gebruik
De voorman van het CDA vond de speech vooral voor binnenlands gebruik. "Dus je kan het ook omdraaien: Europa is eigenlijk van een probleem verlost, namelijk dat er tussen nu en de volgende verkiezingen een referendum zou komen. Dus ik vind het politiek slim gebracht en een mooie speech, maar voor binnenlands gebruik."

"Je moet een referendum altijd serieus nemen, maar het beeld dat er een referendum komt in Groot-Brittannië en dat gaat de bijl aan de wortel worden van de Europese Unie: dat vind ik sterk overtrokken."

Democratishc haart
Financieel geograaf Ewald Engelen vond het een hele fraaie speech. "Maar het belangrijkste van de speech is nog niet in de reacties naar boven gekomen, namelijk dat Cameron heel duidelijk het gapende democratische hart van het Europese project blootlegt. Hij laat in drie statements zien dat het Europese project over de rug van burgers gaat en niet iets is waar zij bij betrokken zijn. En dat is iets wat andere Europese leiders zeer en zeer serieus moeten nemen."

Gerelateerde artikelen