Politiek19 jul '13 00:41Aangepast op 19 jul '13 09:13

Haagse raad akkoord met krediet cultuurpaleis

Auteur: BNR Webredactie

Het is nog steeds onzeker of het Spuiforum in Den Haag er komt. Het geld is ervoor gereserveerd, maar er wordt ook onderzocht of renovatie van de bestaande panden misschien een beter plan is.

Hoewel een meerderheid van de Hagenaren het plan niet zit zitten, trekt de gemeente er definitief 181 miljoen euro voor uit. Het Spuiforum moet plaats bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Daarvoor moeten de huidige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden gesloopt. 

Investeren
Ook in tijden van crisis moet je blijven investeren in de ontwikkeling van je stad, betoogt politicoloog Peter Castenmiller. Den Haag heeft een regionale centrumfunctie. Mensen die meer geld hebben wonen vaak in randgemeenten en dan moet je soms moeite doen om ze te bewegen om naar het centrum van Den Haag te komen en daar hun geld uit te geven. Dus dat je daarin zo nu en dan investeert, dat snap ik wel."

Dat het in tijden van crisis niet voor iedereen lekker voelt, dat snapt Castenmiller ook wel. Maar aan de andere kant is het aan de gemeente om de afweging te maken of de investering op termijn rendeert en de binnenstad op termijn aantrekkelijk te maken. "Daar kan iedereen zijn eigen afweging in maken. Er zijn mensen die denken dat het nodig is om de binnenstad aantrekkelijk en leefbaar te maken."

Met de instemming van het kredietvoorstel lijkt een crisis binnen de coalitie afgewend. Het was lange tijd onzeker of er wel een meerderheid zou zijn voor de plannen. Bij sommige raadsleden van coalitiepartijen PvdA en CDA was twijfel ontstaan om miljoenen te investeren in economisch moeilijke tijden.

Mustafa Okcuoglu
Vooral coalitiepartij PvdA kwam in een lastig parket toen leden duidelijk maakten tegen de plannen te zijn. Ook in de fractie ontstond discussie. Raadslid Mustafa Okcuoglu keerde de partij deze week de rug toe en ging als eenmansfractie verder.

De oppositie toonde zich uiterst kritisch. Ze vinden het onverkoopbaar dat buurthuizen en bibliotheken moeten sluiten en ook op cultuurinstellingen fors is bezuinigd, maar dat er nu wel miljoenen worden gereserveerd voor een gloednieuw gebouw. De SP sprak van de grootste ongedekte cheque ooit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen