Politiek25 sep '13 15:20

Den Haag zet cultuurpaleis door

Auteur: BNR Webredactie

Den Haag gaat door met de ontwikkeling van een cultuurpaleis in het centrum. Uit onderzoek blijkt dat nieuwbouw goedkoper en rendabeler is dan renovatie van de bestaande theaters en daarmee is de komst "onherroepelijk''. Dat zeiden de wethouders Marnix Norder (Stadsontwikkeling) en Marjolein de Jong (Cultuur) woensdag.

Image

Het zogeheten Spuiforum komt aan het Spui, in het centrum van de stad. Het moet het onderkomen worden van het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater worden gesloopt. Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het project.

Om het project is in Den Haag veel te doen. Tegenstanders vinden het een verspilling van belastinggeld. Dat verzet is er niet alleen bij de oppositie, maar ook bij coalitiepartij PvdA.

Renovatie of nieuwbouw
Vanwege de ophef vroeg de gemeenteraad in juli om te kijken of renovatie "significant beter en goedkoper'' zou zijn. Als dat het geval was, zou de gemeente voor opknappen gaan. Maandag werden de resultaten van het onderzoek naar buiten gebracht. Renovatie zou 7,5 miljoen euro meer kosten en per jaar 1,5 miljoen euro minder opleveren dan nieuwbouw.

De gemeenteraad debatteert op 31 oktober over het project, maar dat gaat volgens Norder alleen over het bestemmingsplan. Het besluit om te gaan bouwen is volgens hem al genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen