Politiek19 dec '13 18:34

'Nee-stem Duivesteijn was einde kabinet geweest'

Auteur: Thijs Baas

Als PvdA-senator Adri Duivesteijn bij zijn nee-stem was gebleven in het woonakkoorddebat, was het kabinet gevallen. Dat zei Duivesteijns partijgenoot minister Plasterk vandaag bij het programma VillaVPRO.

Duivesteijn stemde dinsdagnacht alsnog in met het woonakkoord, ook omdat hij de druk van een kabinetscrisis voelde. Terecht, zegt Plasterk, al zou het kabinet nog niet overwogen hebben wat te doen als Duivesteijn bij zijn nee-stem was gebleven. "Dan was het kabinet gevallen. Ik denk dat velen wel de zwaarte van die kwestie gevoeld hebben", zei Plasterk in het journalistenpanel van VillaVPRO.

Bondgenoten
Duivesteijn had zo zijn redenen om alsnog voor de verhuurderheffing te stemmen, nadat hij de nodige toezeggingen had binnengeharkt. "Op een gegeven moment sta je ook voor de keuze of je het conflict op een zodanige manier aan gaat dat letterlijk alles uit elkaar valt, inclusief het kabinet. Dan kijk ik ook even naar wie de bondgenoten zijn die mij zeggen te steunen. Denk even aan de PVV, dat kan ik dus echt niet als mijn bondgenoten zien", zei de PvdA-senator dinsdag al.

Minister Dijsselbloem van Financiën had in tegenstelling tot Plasterk niet de indruk dat de soep zo heet gegeten werd. "Dat zijn 'wat als'-vragen, dus daar gan we niet op in. Het komt niet in mijn denken voor dat dit kabinet zou vallen. U kent het woord 'niet'? Duivesteijn is een man die op de inhoud gaat, dus ik heb daar nooit zorgen over gehad." 3

Gerelateerde artikelen