Politiek14 feb '13 13:41

Meevaller voor het Rijk

Auteur: BNR Webredactie

De aanleg van de Tweede Maasvlakte is tot dusver goedkoper uitgevallen dan verwacht. Daardoor stort het Havenbedrijf Rotterdam bijna 300 miljoen euro 8 jaar eerder terug aan het Rijk dan afgesproken.

Daarnaast verhoogt het Havenbedrijf het jaarlijkse dividend aan de gemeente Rotterdam met ongeveer 13,3 miljoen euro en aan het Rijk met ongeveer 5,5 miljoen euro.

Voor de aanleg van de Maasvlakte 2 kreeg het havenbedrijf 726 miljoen euro van het Rijk. Dit geld zou vanaf 2021 verspreid moeten worden terugbetaald.

"De financieringspositie van het havenbedrijf ontwikkelt zich gunstiger dan in 2006 verwacht. Dat komt onder andere doordat bij de aanleg van Maasvlakte 2 tot op heden nauwelijks tegenvallers zijn geweest. Daardoor kost dat project ons minder dan waar we rekening mee hadden gehouden’’, zegt Paul Smits, financieel directeur van het havenbedrijf.

Havenvisie 2030
Met het Rijk is afgesproken dat de terugstorting nu en het extra dividend in mindering wordt gebracht op het na 2021 te betalen dividend. Smits: "De gemaakte afspraken hebben dan ook geen effect op het lange-termijn-investeringsprogramma, dat nodig is om de havenvisie 2030 te realiseren."

"Het Havenbedrijf doet het goed, en daar profiteert Rotterdam van mee. Ruim 13 miljoen euro extra dividend per jaar is zeer welkom in deze krappe tijden'', reageert de Rotterdamse PvdA-wethouder Jantine Kriens (Financiën).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen