Politiek25 mei '13 13:34Aangepast op 25 mei '13 14:46

VVD stelt permanente integriteitscommissie in

Auteur: BNR Webredactie

VVD-bestuurders die weigeren zich terug te trekken terwijl ze verdacht worden van een ernstig strafbaar feit, moeten geroyeerd kunnen worden. Een motie van deze strekking is ingediend tijdens een partijcongres in Maarssen.

Ze is afkomstig van een groepje VVD-leden die verontrust zijn door "de diverse affaires" die de partij achtervolgen, onder meer die rond de Roermondse ex-wethouder Jos van Rey. Hierdoor is volgens hen "het aanzien van de VVD beschadigd geraakt en dat is pijnlijk".

Meerderheid
Volgens de indieners moeten VVD’ers die een politiek ambt vervullen of zich verkiesbaar stellen "boven elke verdenking verheven zijn".

Naar verwachting haalt de motie geen meerderheid. Veel VVD’ers zijn bang voor een heksenjacht op iedereen over wie geruchten de ronde doen.

Integriteitscommissie
Tijdens hetzelfde congres stelde de VVD een permanente commissie in die zich gaat bezighouden met integriteitskwesties. Ze staat onder leiding van Jan-Kees Wiebenga, lid van de Raad van State en voormalig Europarlementariër en Tweede Kamerlid, maakte partijvoorzitter Benk Korthals bekend.

Korthals onderstreepte dat integriteit een "essentiële voorwaarde is’’ voor iedereen die deelneemt in het openbaar bestuur. Later tijdens het congres komt hij met het voorstel om alle VVD-bestuurders een integriteitsverklaring te laten ondertekenen.

Kleine kiesdrempel
Korthals pleitte ook voor een kleine kiesdrempel van 2 procent. Hij zei dat er nu 11 partijen in de Tweede Kamer zitten, waarvan bijna de helft minder dan 10 zetels heeft. Met minder partijen zou de Kamer efficiënter kunnen opereren.

Korthals wil niet zo ver gaan als in Duitsland, waar partijen 5 procent van de stemmen moeten hebben om in het parlement te kunnen komen. Maar 2 procent lijkt hem redelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen