Politiek9 jan '13 18:49

Getatoeëerde presidentskandidaat Tsjechië hoog in peilingen

Auteur: Anne-Greet Haars

Komende week kiezen de Tsjechen een nieuwe president. Eén van de kandidaten is de 53-jarige Vladimir Franz, de van top tot teen getatoeëerde operacomponist en theaterdocent.

En Franz staat er goed voor in de verkiezingen, want zijn populariteit stijgt en stijgt. De opvallende kandidaat bezit op dit moment de derde plaats in de peilingen.

Franz - die vooral populair is onder jongeren - heeft al zes kandidaten achter zich gelaten. Jan Fisch en Milos Zeman staan nog voor hem. De verwachting is dat Franz 11 procent van de stemmen haalt in de eerste ronde.

Direct gekozen
Bij deze verkiezingen wordt het staatshoofd - voor de eerste keer in Tsjechië - direct gekozen door het electoraat. Om mee te doen moet een kandidaat 50.000 handtekening verzamelen. Franz verzamelde er 88.000 een kreeg daarmee de kans om mee te doen aan de verkiezingen en de andere kandidaten te verrassen.

Achtergrond
Van origine is de 53-jarige kandidaat een theaterdocent bij een prestigieuze Tsjechische universiteit. Ook is hij een getalenteerd schilder en succesvol operacomponist. Franz heeft een doctoraat in de rechten, maar ambieerde geen juridische carrière vanwege het voormalige communistische regime.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen