Politiek29 jan '13 10:35Aangepast op 29 jan '13 11:28

'Plan Nagel maakt senaat levensgevaarlijk'

Auteur: Pieter van den Akker

Als het voorstel van 50Plus-fractieleider Jan Nagel doorgang zou vinden, wordt de Eerste Kamer een 'levensgevaarlijk vernietigend monster'. Dat zegt vertrekkend PvdA-senator Han Noten op BNR.

Han Noten (r.) naast oud-voorzitter van de SER Herman Wijffels
Han Noten (r.) naast oud-voorzitter van de SER Herman Wijffels

Nagel schrijft dinsdag in de Volkskrant dat hij nog vandaag een motie indient om de leden van de Eerste Kamer voortaan rechtstreeks en tegelijk met de Tweede Kamer te kiezen. De senator van 50Plus kan bij de PvdA op geen enkele steun rekenen, reageert Noten, die in BNR Paul van Liempt op zijn laatste werkdag terugblikt op tien jaar in de senaat.

'Rare gedachte'
"Ik vind het een rare gedachte", zegt Noten over het plan van Nagel. "Het punt is dat Eerste en Tweede Kamer met elkaar in verbinding moeten staan. Ik heb geen enkele fiducie in een systeem waarin we als het ware met concurrerende Kamers te maken hebben, waar Kamers verschillende mandaten hebben. Vergelijk het met Amerika, waar je een Congres hebt en een Huis van Afgevaardigden en waar het bijna godsonmogelijk is geworden om nog enig fatsoenlijke wetgeving gerealiseerd te krijgen. Daar moeten wij dus niet naar toe."

Spiegel
Het voorstel van Nagel zou de 'dood in de pot' zijn, aldus Noten. "De Eerste Kamer moet juist die 'spiegel' zijn waarin de echte politici die het primaat hebben, namelijk de Tweede Kamer die rechtstreeks is gekozen, zichzelf af en toe terugzien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen