Politiek6 nov '13 06:37

Bill de Blasio nieuwe burgemeester New York

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Na 12 jaar met Michael Bloomberg als burgemeester heeft New York gisteren een nieuwe leider gekozen. Bill de Blasio neemt in januari het burgemeesterschap over van Bloomberg.

De Blasio kijkt op een heel andere manier tegen Amerika’s grootste stad aan dan de schatrijke miljardair Bloomberg dat deed...  Een portret van de nieuwe burgemeester van de Big Apple.

Hij is progressief links, zoals we in Nederland die term definiëren. Dat betekent dat hij voor Amerikaanse begrippen echt heel, heel erg links is. Dat maakt hem voor sommige rechtse Republikeinen eigenlijk gewoon een landverrader. 

'Amerika-hater'
Tea Party agitator Glenn Beck noemt hem een socialist, een communist, een Amerika-hater.  En als je weet wie ‘t zegt is dat een manier om een beeld te krijgen van De Blasio. Een andere manier is om te kijken naar zijn gezin. De nieuw gekozen burgemeester van Duitse en Italiaanse afkomst is getrouwd met een zwarte vrouw. Hun zoon en dochter zijn tieners, ze speelden een vooraanstaande rol in de verkiezingscampagne. New York is de grote smeltkroes van nationaliteiten, rassen en welke andere orientatie je maar wilt. De familie De Blasio belichaamt dat.

Dante De Blasio trad op in campagnespotjes voor zijn vader en hij werd daardoor zelfs een beetje een wereldwijde mediasensatie vanwege z’n enorme afro-kapsel.

Klassenstrijd
De Blasio benadrukte in zijn campagne de, in ieder geval voor westerse begrippen enorme, inkomensongelijkheid in Amerika’s grootste stad: hogere belastingen voor de rijkste inwoners om er beter onderwijs voor de kansarmere bevolking mee te financieren. De Blasio moest zich in de campagne verweren tegen beschuldigingen door zijn tegenstanders dat hij staat voor een klassenstrijd tegen de meer succesvolle medemens.

De realiteit die de nieuwe burgemeester van New York ziet is een andere dan die van zijn voorganger. Michael Bloomberg met zijn miljardenfortuin had alle oog voor de financiële elite: maak het zoveel mogelijk van ’s werelds multimiljonairs zo naar de zin dat ze in New York komen uitgeven. 

Vertroetelen
Bill de Blasio vind dat dat vertroetelen van de elite te ver is gegaan. Hij was de laatste vier jaar de gekozen ombudsman van de stad – de public advocate - met oog voor de sociale problematiek. De Blasio ziet de 1 procenters niet als zijn belangrijkste doelgroep, hij spreekt tot de 99 procent, in de taal van Occupy Wall Street, waar hij een geestverwantschap mee heeft.

Zijn verkiezing zet een duidelijke streep onder het Bloombergtijdperk. Als je de subway wat verder weg neemt van de wolkenkrabbers van Manhattan en de gallerietjes van trendy Brooklyn dan is er een heel ander New York en dat New York heeft nu Bill de Blasio gekozen tot burgemeester van de hele stad.

Gerelateerde artikelen