Politiek7 aug '13 10:44

Heerts: 'tafelzilver' verkopen blijft bespreekbaar idee

Auteur: Anne-Greet Haars

Het moet zeker bespreekbaar zijn om banken als ABN Amro en SNS Reaal te verkopen. Dat heeft FNV-voorzitter Ton Heerts woensdagochtend gezegd op BNR Nieuwsradio.

Werkgeversvoorman Bernard Wientjes zei laatst dat het kabinet beter ongewenst 'tafelzilver' kan verkopen, in plaats van 6 miljard euro extra bezuinigingen. Minister Asscher van Sociale Zaken veegde het idee meteen van tafel. Heerts vindt dat niet verstandig. Volgens hem is het zeker iets om over na te denken.

"Het is nog steeds een bespreekbaar idee, zeker in combinatie met dat we nog steeds gemiddeld een te hoge hypotheekrente hebben in ons land van diezelfde banken. Er is meer te bereiken in dat de banken een bijdrage leveren aan de crisis, ze hebben deze zelf ook voor een deel veroorzaakt, dan tot op heden is gebleken", legt Heerts uit.

Tekort
Heerts vindt verder dat de overheid niet verder moet bezuinigen, maar het tekort tijdelijk iets moet laten oplopen. Met een te kort van 3,9 procent kan hij leven. "Als dat het gevolg zou zijn van de ramingen in augustus, dan is dat zo. Je moet het uiteindelijk wel inlopen."

“Bij het sluiten van het sociaal akkoord, wisten we dat het kabinet in augustus op basis van de laatste ramingen, mogelijk zou kunnen komen met nieuwe bezuinigen. Dat vonden en vinden wij onverstandig. Op het moment dat het kabinet met extra bezuinigingen komt, dan is dat niet verrassend. Maar de omvang is wel verrassend. We hebben een duidelijke opvatting dat investeren beter is dan extra bezuinigingen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen