Politiek5 sep '13 00:38Aangepast op 5 sep '13 06:14

Brazilië eist excuses VS voor spionage

Auteur: ANP Nieuws

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is ziedend over het bericht dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA haar bespioneerd zou hebben.

Ze eist publiekelijke excuses van de Amerikanen. Als die uitblijven overweegt Rousseff een gepland bezoek aan Washington te schrappen. De spionagerel kan bovendien gevolgen krijgen voor de economische betrekkingen tussen de twee landen, zei een Braziliaanse regeringsfunctionaris woensdag.

De Braziliaanse zender Golobo TV onthulde afgelopen weekend dat de NSA Rousseff en haar Mexicaanse ambtgenoot Enrique Peña Nieto in de gaten heeft gehouden. Telefoongesprekken werden afgeluisterd en ook het e-mailverkeer werd bespioneerd, stelde Globo op basis van informatie van de journalist Glenn Greenwald van de Britse krant The Guardian. Greenwald beschikt op zijn beurt over documenten die klokkenluider Edward Snowden aan hem had doorgespeeld.

Volgens de bron binnen de Braziliaanse regering, die anoniem wilde blijven, overweegt Rousseff bij wijze van straf af te zien van de aankoop van F-18-straaljagers van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen