Politiek4 okt '13 15:32

Rutte over Van der G., Wilders en overleg met de oppositie

Auteur: BNR Webredactie

De tweet van Geert Wilders over PvdA-Kamerlid Arib is "beneden peil", een besluit over het proefverlof van Van der G. is aan staatssecretaris Teeven en het kabinet blijft niet steken in het eigen gelijk. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Premier Mark Rutte. ANP
Premier Mark Rutte. ANP

Rutte zei na de ministerraad ondermeer weten dat hij de tweet van PVV-leider Geert Wilders, waarin Wilders schrijft dat hij maar niet kan wennen aan PvdA-Kamerlid Khadija Arib als ondervoorzitter van de Tweede Kamer,  "beneden peil" is.

Hij noemde Arib een prachtig voorbeeld van iemand die niet hier geboren is, hier legaal verblijft en iets van zijn of haar leven maakt. Ze is net als bijvoorbeeld de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (net als Arib geboren in Marokko) naar de top van de Nederlandse samenleving geklommen door hard te werken.

"Ik kijk met een stijve nek op naar mensen als Arib en Aboutaleb. Dat zou de heer Wilders ook moeten doen'', zei Rutte.

Proefverlof Van der G.
Over het proefverlof van Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, zei Rutte dat het aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie is om daar een besluit over te nemen. Teeven heeft zijn collega's over de zaak ingelicht, maar een beslissing is geen zaak van het kabinet.

In een verkiezingsdebat stelde Rutte vorig jaar nog tegen een proefverlof te zijn. Vrijdag nam hij die uitspraak niet terug, maar de premier wilde er verder niet op ingaan.

'Kabinet blijft niet steken in eigen gelijk'
Met betrekking tot de gesprekken van het kabinet met over de begroting van volgend jaar, zei Rutte dat het kabinet niet blijft steken in het eigen gelijk. Het heeft een luisterend oor voor wat leeft bij de oppositie. En daarom voert het nu gesprekken met vier oppositiepartijen om te komen tot een breder draagvlak voor het beleid.

De premier is optimistisch over de uitkomst van de gesprekken met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP, die vrijdagmiddag verdergaan. "Ik denk nog steeds dat we eruit kunnen komen. De partijen stralen uit dat ze een serieuze poging willen doen om eruit te komen."

Besluit CDA
Premier Mark Rutte respecteert het besluit van het CDA om niet verder te onderhandelen. "Ik had ze er graag bijgehouden. Daar is ook een oprechte poging toe gedaan", zei Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte constateert dat het CDA in de toekomst nog wel bereid is het kabinet te steunen op andere punten. "Daar ben ik blij mee'', zei de premier. Hij concludeert dat het CDA "niet afhaakt'', maar dat het dit keer niet is gelukt om tot overeenstemming te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen