Politiek1 jul '13 12:50

'Meer duidelijkheid bij belemmerde terugkeer asielzoekers'

Auteur: Marjan van den Berg

Asielzoekers die wel weg willen, maar niet weg kunnen,  krijgen te vaak te maken met willekeur. Dat stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in een rapport.

Het gaat om de 'buitenschuldvergunning', een verblijfsvergunning voor asielzoekers die wel terug willen naar hun land van herkomst, maar niet kunnen, omdat hun land hen niet terug wil hebben.

Willekeur
Verslaggever Martijn de Rijk: "Wat ze bedoelen met die willekeur, is dat die hele procedure zoals die nu op tafel ligt, rommelig is, dat termijnen worden overschreden en dat er foefjes worden toegepast om te voorkomen dat die termijnen worden overschreden."

Overigens gaat het om een relatief klein aantal gevallen: enkele tientallen per jaar. Bovendien krijgen mensen die echt recht hebben op zo'n vergunning, deze volgens de commissie uiteindelijk altijd.

Aanbevelingen
Wat volgens de commissie echt moet veranderen, is de huidige onduidelijkheid over de regels, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. "Als je nu leest wat er staat, snap je er geen ene barst van. De koude rillingen lopen je over de rug van het ambtelijk taalgebruik", zegt De Rijk.

Ook adviseert de commissie om een vergunning sowieso te verstrekken als een land van herkomst na een jaar nog steeds geen antwoord heeft gegeven op de vraag of iemand teruggestuurd kan worden.

Politieke gevolgen
Volgens De Rijk wordt het interessant om te zien hoe coalitiepartijen VVD en PvdA gaan reageren op de bevindingen, gezien de onrust afgelopen voorjaar binnen de PvdA-achterban over de strafbaarstelling van illegaliteit. "Die ruzie - met Diederik Samsom die het land in gegaan is om de achterban gerust te stellen - is indertijd gesust door te zeggen: we gaan er veel beter voor zorgen dat dat buitenschuldcriterium goed wordt afgehandeld, zodat illegalen die daarmee te maken hebben gewoon een veel betere behandeling krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen