Politiek9 nov '13 14:28

Timmermans: Snel streep onder incidenten

Auteur: ANP Nieuws

Nederland en Rusland zijn overeengekomen dat er snel een streep gezet kan worden onder de reeks diplomatieke incidenten van de afgelopen tijd.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zaterdag in Moskou. Timmermans zei dat hij een goed gevoel had gekregen door onder meer de houding van president Vladimir Poetin, die koning Willem-Alexander ook liet weten er een streep onder te willen zetten.

De zaak rond Greenpeace gaat langer duren, aldus Timmermans. Volgens hem gaat het om een juridisch traject, maar hebben de Russen ook hier aangegeven eruit te willen komen. ,,De rechter moet zijn werk doen; we blijven hierover in gesprek.''

Het Greenpeaceschip Arctic Sunrise werd half september overmeesterd na een protestactie bij een Russisch boorplatform. De 30 bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn opgepakt. Zij zijn aangeklaagd en kunnen lange celstraffen krijgen. Hun schip voert onder Nederlandse vlag. Nederland is over de zaak naar het Internationaal Zeerechttribunaal gestapt.

Gerelateerde artikelen